Güvenlik güçlerini operasyonlarında en fazla zorlayan “ya duvarın arkasında canlı varsa” ihtimali ortadan kalkıyor. Türk mühendisleri, duvar arkasında canlı varlığına ilişkin bilgi veren radar üretti. Radyo frekansı, radar teknolojileri, elektronik harp ve simülasyon konularında yeni kabiliyetler kazandırmayı hedefleyen Savunma Teknolojileri Mühendislik (STM) şirketi, bu alandaki ilk ürünü Duvar Arkası Hedef Tespit Radarını üretti. Söz konusu ürünün muadilleri, yurt dışında güvenlik güçlerince operasyon ve rehine kurtarmada sıkça kullanılıyor. Bu sistemler, gözle temas imkanı olmayan, optik sensörlerle veri toplanamayan, arada duvar gibi bir engelin bulunduğu durumlarda arkadaki canlı varlığını belirlemeyi sağlıyor. Söz konusu cihazlar, görsel temas olmadan duvarın arkasında kaç insan bulunduğu ve bunların konumları hakkında bilgi veriyor.
Radar sistemi, gönderilen dalgalar bir hedefe çarpıp yansıdığında hedefi tespit ediyor. Bunun için kullanılan frekans bandı büyük önem taşıyor. Cihaz, çalıştığı frekans bandı ile bilinen radarlardan ayrışıyor. Diğer radarlar daha yüksek frekanslarda kalırken, DAR, penetrasyon özelliği taşıyan daha düşük bantlarda çalışıyor. Test sürecine geçen cihaz, el tipi olarak geliştirildi ve tek kişi tarafından taşınıp kullanılma özelliği ön planda tutuldu. Operatör, cihazı duvara yaklaştırdıktan sonra üzerindeki ekrandan kontrolleri yapıyor, sonuçları görebiliyor. Cihaz sayesinde duvar arkasındaki canlı varlığı ve hareketine ilişkin bilgiler 3-5 saniye içinde alınabiliyor.

Nefes alıp almadığı bile anlaşılacak
Duvar Arkası Hedef Tespit Radarı, değişik duvar tiplerinde etkili oluyor. Cihaz, alçıpan, tuğla, ahşap, beton gibi malzemeler karşısında sonuç veriyor. Radar, makro ve mikro hareketlere duyarlılık taşıyor. Makro hareketler, engelin arkasındaki yürüme, el-kol sallama gibi uzuv hareketleri, mikro hareketler ise sabit duran canlının sadece nefes alıp verilmesiyle ortaya çıkan hareketleri kapsıyor. Cihaz, duvarın arkasındaki canlı varlığını hareketli ya da sabit dursa da tespit edilebilirken, muadil ürünlerin büyük bölümü bunlardan birini yapabiliyor. Radar, bu özelliği ile 2 durumda da tespit yapabilen sınırlı sayıdaki ürün arasında yer alıyor. Ürün yangın, arama kurtarma, deprem gibi, içeri girilmesi tehlikeli olan durumlarda da kullanılabilecek.