Dünyada küçük firmaları fikir aşamasında destekleyerek küresel dev firmaları yaratan melek yatırımcılar İstanbul'da buluşuyor. 22 Şubat'ta Dünya Melek Yatırım Forumu'nda Borsa İstanbul ve Hazine Müsteşarlığı ile Türkiye Melek Yatırımcıları Derneği ve Avrupa Melek Yatırım Ticaret Örgütü arasında 'Türkiye Melek Yatırım Fonu' kurmanın yolunu açacak olan önemli bir anlaşma imzalanıyor. Bu modelle yabancı melek yatırımcıların ve Türk ortağının bir girişime yaptığı yatırım kadar devlet kaynak aktaracak bir ortak yatırım fonu çalışmasının önü açılıyor. 

DEVLET DE YATIRIM YAPACAK 

Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği Başkanı Baybars Altuntaş, "İstanbul Anlaşması ile örneğin yabancı bir melek yatırımcı 25 bin dolar, yerli ortağı da 25 bin dolar kaynak ayırıyorsa devletten 50 bin dolarlık destek gelecek. Proje aşamasındaki bu sürecin yakın zamanda faaliyete geçmesini hedefliyoruz" dedi. İşbirliği kapsamında yabancı yatırımcılar ayrıca Türkiye pazarına Borsa İstanbul üzerinden de girmiş olacak. Seçilen firmaların Borsa İstanbul Özel Pazarı'na ücretsiz üye yapılacağını belirten Altuntaş, "Daha önce yatırımlarını silikon vadisinde başarı ile halka açmış olan global melek yatırımcılar Türkiye'ye gelmiş olacak. Özel pazarın ön lisans verdiği bu melek yatırımcılar aynı zamanda Hazine Müsteşarlığı'ndan bireysel yatırım katılımcısı lisansı da alacak. Bunun için de bir ücret ödenmeyecek" şeklinde konuştu. Türkiye'de melek yatırımcılıkta 500 milyon euroluk bir yatırım olduğunu belirten Altuntaş, "Bu yatırımlara yabancılar eklenince miktar 1 milyar euroya çıkacak. Devletin de bu rakam kadar ortak yatırımda bulunduğunda toplam 2 milyar euroluk işlem hacmi oluşacak. Dünyada ortalama çıkış çarpanı 20 civarında olduğuna göre, 40 milyar euroluk bir çıkış hamlesi gerçekleştirmesi söz konusu. OECD istatistiklerine göre yüzde 10 olarak gerçekleşen kesin başarıyı dahi yakalasak ekonomimiz en az 4 milyar euroluk kaynağa ulaşacak" dedi. 

%75 VERGİ TEŞVİKİNDEN YARARLANILACAK

Türkiye'de bir girişimciye veya melek yatırımcıya ortak olan yabancı için de yüzde 75'lik vergi teşvikinden yararlanma şansı ortaya çıkacağını belirten Altuntaş, "Dünyada melek yatırımcılıkta Türkiye ilk 25 aktif ülke arasına girdi. İlk 25 ülkedeyiz, ancak Türkiye'de melek yatırımcılık son üç yılda gündeme gelen bir konu. Melek yatırımcılar için yatırımın süresi 5-7 yıl arasındadır. İki yıl ile 5 yıl arasında süre kaldı. Yabancı yatırımcıya açılınca biz de çıkış stratejilerini daha iyi öğrenmiş olacağız. Çünkü Türk girişimcilerin know-how'a ve mentorluğa ihtiyacı var" dedi. 

BORSA İSTANBUL ÖZEL PAZAR'A KOTE OLACAK ULUSLARARASI YATIRIMCILAR

1. Paulo Andrez, Portekiz - EBAN Emeritus Başkanı
2. Ari Korhonen, Finlandiya - EBAN Başkan Yardımcısı
3. Selma Pradonovic, Avusturya - EBAN Yönetim Kurulu Üyesi
4. Peter Braun, İsviçre- EBAN Yönetim Kurulu Üyesi
5. Michale Culligan, İrlanda- EBAN Yönetim Kurulu Üyesi
6. Dmitris Tsingos, Yunanistan- EBAN Yönetim Kurulu Üyesi
7. Ivar Siimar, Estonya- EBAN Yönetim Kurulu Üyesi
8. Ricardo Luz, Portekiz- EBAN Yönetim Kurulu Üyesi
9. Michal Cieminski, Portekiz- EBAN Yönetim Kurulu Üyesi
10. Abdul Malik Jabaar, Ürdün - MBAN Başkanı
11. Tomi Harry Davies, Nijerya - ABAN Başkanı
12. Hasan Haider, Bahreyn - GCC Başkanı