Özkan ARSLAN/İSTANUBL,() DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türk-Japon Ticaret ve Yatırım Zirvesi Hilton Otel’de yapıldı. Zirveye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Toshimitsu Motegi ve her iki ülkeden iş adamları katıldı.
Zirve öncesi, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Toshimitsu Motegi arasında ikili görüşme gerçekleşti. Görüşmede Bakan Zeybekçi, Türk ve Japon halkının, aradaki mesafeye rağmen birbirlerine yakın iki toplum olduğunu belirterek, şunları söyledi:

 “İki ülke arasındaki ticaret son 10 yılda oldukça olumlu bir şekilde gelişti. Türkiye’nin Japonya’ya olan ihracatı 2002 yılında 130 milyar dolar iken bugün 2013 yılı sonunda 409 milyar dolara ulaştı. 2002 yılında 1.5 milyar dolar olan ithalatımız da 2013 yılı sonu itibariyle 3.4 milyar dolara ulaştı. 2014 yılı ilk 5 ayında gerek Türkiye’nin ihracatı gerek Japonya’nın Türkiye’ye olan ihracatında rakam olarak çok düşük bir gerileme olsa dahi biz 2014 yılının geri kalan zamanında bunu kapatacağımıza inanıyoruz. Bu itibarla ekonomik ilişkilerimizi stratejik bir derinliğe kavuşturmak iki ülke açısından son derece önemli. Ve biz, iki ülkenin birbirine mal satan iki ülke değil de ekonomik anlamda birbirlerini tamamlayan, ortak iş yapan iki ülke haline gelmesini istiyoruz. 

183 JAPON MENŞELİ FİRMA TÜRK EKONOMİSİNE KATKI VERMEYE DEVAM EDİYOR

Daha önce iki ülke başbakanları arasında yapılan görüşmeler sonucunda mal ve hizmet ticareti, yatırımlar, gümrük ve ticaretin kolaylaştırılması, ticarette teknik engeller, mülkiyet, rekabet kuralları, iş ortamının iyileştirilmesi ve iş gücü alanlarında teknik sorunların çözümü konusunda anlaşmaya varıldığını belirten Zeybekçi, her iki ülkenin de bu görüşmeler devam ederken diğer ülkelerle de ilişkilerinde önemli gelişmelerin olduğunu söyledi. 

Bakan Zeybekçi yüksek teknolojiye sahip Japon firmalarının Türkiye’de yatırım yapmalarını çok önemsediklerini de belirterek, “2002 yılında bugüne kadar Japon firmalarının Türkiye’de yaptığı yatırımların toplamı 1.4 milyar dolara ulaştı. Ve bugün Türkiye’de 183 tane Japon menşeli firma Türk ekonomisine önemli katkılar vermeye devam ediyor” diye konuştu.

MOTEGİ:EKONOMİK İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN TEMASLARIMIZ SÜRMELİ

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Toshimitsu Motegi de Türkiye ile olan işbirliğinden memnun olduklarını belirterek, “Türkiye ve Japonya arasında ticaret ve yatırım ilişkileri hızla gelişmektedir. Aramızdaki ekonomik ilişkilerin daha da güçlendirmek için temaslarımızın sürmesini istiyoruz” dedi.
Basına kapalı gerçekleştirilen zirve toplantısı sonrası basın mensuplarının karşısına geçen her iki bakan da toplantının olumlu geçtiğini belirtti. Bakan Zeybekci, Türkiye ve Japonya arasında ekonomik ortaklık anlaşması müzakerelerinin eylül ayında başlamasını planladıklarını da söyledi.

(FOTOĞRAF)