ÇALIŞMA koşullarının ağır olması nedeniyle, ocaklarda çalıştıracak Türk işçi bulamayan mermerciler, çareyi Suriyeliler'de buldu. Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, "Hükümetimiz izin verirse, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan suriyelileri, işçi sorunu yaşayan mermer ocaklarında istihdam edebiliriz. Böylece sektörü kurtarırız ve onlara da iş imkanı sağlarız" dedi.
Türkiye’de yüksek ihracat rakamlarına sahip olan mermercilik sektörü, ocaklarda çalışacak işçi bulunamadığı için iş gücü kaygısı yaşamaya başladı. Yaklaşık üç yıldır kendini gösteren işçi sıkıntısı yüzünden sektördeki üretim rakamları yüzde 50 düşürüldü. İşletme sahiplerinin Bakanlığa sunduğu 'Mevsimlik işçi formülü' de onay alamayınca sıkıntı iyice kendini gösterdi. Türk işçilerin daha çok masa başı ve rahat iş kollarını tercih etmesi nedeniyle çalıştıracak işçi bulamayan mermerciler, çareyi, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye yerleşen Suriyelilerde buldu. Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, mermer sektöründe Suriyelilerin istihdam edilebileceğini, bu sayede hem sektörün fayda sağlayacağını hem de mülteciler için iş kapısı açılacağını savundu.
Türk işçilerin daha çok masa başı işleri tercih etmesinin mermercilik sektörünü zora soktuğunu dile getiren Erdinç, şunları söyledi:
"Sektör olarak son 3 yıldır işçi sıkıntısı çekiyoruz. Mermer ocaklarının çalışma şartları zor olabilir ancak eskiye oranla daha çok makine kullanıldığı için bu düzen değişti. İş gücünde ciddi bir açıkla karşı karşıyayız. Bu yüzden üretim kapasitemizi yüzde 50 düşürdük. Durum böyle olunca, yurtdışından gelen siparişleri de geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Kayıtlı işçi çalıştırıyoruz ve yüksek bir katma değer sağlıyoruz. Sıkıntıyı giderebilmek için yaptığımız girişimler de sonuçsuz kaldı. Eğer hükümetimiz izin verirse, Suriye’deki iç savaştan kaçarak ülkemize sığınan mültecileri, işçi sorunu yaşayan mermer ocaklarında istihdam edebiliriz. Böylece sektörü kurtarırız ve mültecilere iş imkanı sağlarız. Sığınmacı Suriyeliler, devletin yaptığı yardımlarla ayakta duruyorlar. Çalışma izni verilirse, daha insanca yaşama koşullarını da yaratmış oluruz. Bir taşla iki kuş vurabiliriz. Bu talebimizi gerekli yerlere ileteceğiz."