İTALYA'nın Bursa Fahri Konsolosu Oya İzmirli, temsil ettiği ülkenin kaynak yaratmak için otellerden şatoya, marinadan üzüm bağlarına kadar birçok mal varlığını satışa çıkardığını söyledi. İzmirli, bu taşınmazların, 2 milyon Euro’dan 100 milyon Euro’ya alıcı beklediğini bildirirken, "İtalya, Türkiye’den gelecek işadamlarını bekliyor. Bu taşınmazlar için ortaklık ve satışa hazır. Türk işadamlarının rahat gelmesi için vize konusuna kolaylık getirdi, bürokratik engelleri kaldırmak için bir çok reform hazırlığı yapıyor" dedi.
Dünya İtalya Cumhuriyeti Fahri Konsoloslar Federasyonu Başkanı ve Bursa Fahri Konsolosu Oya İzmirli, İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Gian Paolo Scarente'nin, İtalyan ve Türk yatırımcılarla bir araya gelerek, 200 İtalyan firmasının katılımıyla ‘Yönümüz İtalya’ toplantısı yaptığını anlattı. İtalya’nın son 2-3 yılda global ekonomik krizden kurtulamadığını vurgulayan Oya İzmirli, İtalya’nın her türlü ortaklığa, Türkiye’den gelen iş insanlarına kucak açmaya hazır olduğunu kaydetti. İtalyanlar'ın, Türkiye’deki ekonomik krizlerde her zaman yatırım desteği sağladığını vurgulayan İzmirli, şöyle konuştu:
"İtalya, işadamlarının ülkesine gelmesi için vize ve lojistik destek vermeye hazır. Yatırım alanları açmak için bürokratik engelleri kaldıran reformları hayata geçiriyor. İş insanlarının önünü açmayı istiyorlar. Yeni reformlarla Türk yatırımcılar ve İtalyan operatörlerin işbirliğini kolaylaştıracak. Sektörlere göre değişen satın alma, hukuki işlemlerin azaltılması ve vergilendirme sistemi kolaylıkları sağlanacak. Vizenin tekrar kaldırılması için teklif verdim. İtalya’ya vize alımı kolaylaştırılacak ama yatırım yapacak fuar için gidecek Türk iş insanları için bu tamamen kaldırılmalı. Umarım en kısa zamanda aşılır."
"2 MİLYONDAN 100 MİLYON EURO’YA KADAR SATILIK YATIRIMLAR VAR"
Fahri Konsolos Oya İzmirli, İtalya’da yatırım yapmak için iyi bir fırsat bulunduğunu ifade ederken, Türkiye’deki iş dünyasını bu ülkeye yatırıma davet etti. Turizm sektöründe yatırım alanlarını çok fazla olduğuna dikkat çeken İzmirli, şöyle devam etti:
"Ekonomik kriz ve dalgalanmalar nedeniyle değerinin altında otel zincirleri, bağlar, sağlık sektöründeki firmalar, altın ve çelik şirketleri, marinalar satışta. Bir şato dahi satılığa çıkartılmış durumda. Ticaret Odaları tarafından hazırlanmış listede 50 taşınmaz var. Fiyatları 2 milyon Euro’dan 100 milyon Euro’ya kadar ulaşıyor. Venedik en çok yatırıma çağıran yerlerden biri. Venedik’teki Poveglia Adası’nı yeniden ayağa kaldırmak için yatırıma açılmış durumda. Venedik, Toscana, Sardunya Adası, Roma, Milano ve Floransa’da çiftlikler, ofis binaları, yayım şirketleri, yat ve marin şirketleri, keten, teknoloji ürünleri üreten firmalar, inşaat, ayakkabı firmaları, gayri menkuller satılık. Turizm, lojistik, moda ve tasarım konusunda çok fazla işbirliğine ihtiyaç var. Türkiye için bu sektörler fırsat olabilir."
"YENİ YATIRIMLAR İÇİN BASAMAK OLABİLİR"
Türkiye ve İtalya arasında karşılıklı ithalat ve ihracatın toplamı 20 milyar dolar olduğunu dile getiren Oya İzmirli, Türkiye’de 1100 İtalyan firması bulunduğunu, buradan da büyük firmalarında son dönemlerde İtalya’ya önemli yatırımlar gerçekleştirdiğini vurguladı. Türkler'de 'Akdeniz zekası' ve çalışkanlığı bulunduğunu belirten İzmirli şunları söyledi:
"İtalyanların 'know how' (Sözleşmeye dayalı bir pazarlama sistemi), estetik, sunum başarılarından faydalanabiliriz. Türkiye’nin Avrupa’da yeni yatırımlar gerçekleştirebilmesi için İtalya iyi bir basamak olabilir. İtalyanların finansal açıdan rahatlaması ve Ortadoğu ülkelerine yatırım yapabilmesi için Türkiye doğru bir ortak. Ben bu konuda destek olmak için elimden geleni yapıyorum. İtalya ticaret yapmak isteyenler için özel masalarda hazırladı. Nasıl ve nerede yatırım yapabileceği buradan yönlendiriliyor. İş insanlarımız artık buralara başvurabilir."

SÇ(FK/İD) (FOTOĞRAFLI)