(Ayrıntılar eklendi.)

İSTANBUL, 4 Eylül () - Turcam, Türkiye'nin, Cumhuriyet'in 100. Yılı  2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin en önemli dayanaklarından sayılan Afrika pazarının kapısını Turcamhall Fuar ve Ticaret Merkezi ile araladı.

Şirket, kara kıtanın en hızlı gelişen bölgesi Orta ve Batı Afrika'nın denizlere açılan tek kapısı Kamerun'un ilk ticaret ve fuar merkezi Turcamhall'ı kurdu.

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) düzenlediği 24 Eylül'de başlayacak 1. "Kamerun Türk Ürünleri Fuarı" ile eş zamanlı açılışı gerçekleştirilecek olan Turcamhall'ın Türkiye lansmanı, yapıldı. Turcamhall Fuar ve Ticaret Merkezi'nin tanıtım toplantısına, ilgili sektörlerin meslek örgüt yetkililerinin yanı sıra, konuşmacı olarak Türkiye'nin Kamerun Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan, Kamerun Ticaret Bakanlığı Baş Müsteşarı Bouba Aoussine, İTO BaşkanYardımcısı Dursun Topçu ve Turcamhall Pazarlama Direktörü Kerim Boysan katıldı.

"KAMERUN'A YATIRIM YAPMA ZAMANIDIR"

Toplantıda yaptığı konuşmada Türk yatırımcıları Kamerun'a yatırım yapmaya çağıran Aoussine, "Türk yatırımcıları ve Kamerun temsilcilerini bir araya getirirken Turcamhall iki ülkenin karşılıklı güvenine inanmış ve doğru olanı yapmıştır" dedi.

Sözlerini, "Kamerun’un, potansiyelini geliştimeye katkıdabulunmanız için size çağrıda bulunmak üzere buradayım. Ülkem, çeşitli yönlerden gerçek bir fırsatlar ülkesidir" diye sürdüren Aoussine, "Kamerun, barışçı demokrasinin yaşandığı istikrarlı birülkedir. Büyüme hızı sürekli yükselmektedir. Enerji, limanlar, yollar, tarımendüstrisi, madencilik gibi temel altyapı projeleri sürmektedir. Enerji, tarım, ormancılık ve madencilik gibi alanlarda çok büyük potansiyel mevcut. Ayrıca, turizm endüstrimiz gelişmeye çok müsait" dedi ve şöyle devam etti:

"Kamerun’da yatırımfırsatları gerçekten de sonsuz. Uluslararası standartlarda yatırım teşvikleri de uygulamaya konmuş durumda. İş ortamımız, şu anda kamu ve özel sector arasında süren diyaloğun odağında bulunuyor. Kısaca, Kamerun risk almaya değecek bir ülkedir. Ortakgirişimlerle, veya organize sanayi bölgelerinde şimdi Kamerun’a yatırım yapma zamanıdır. Bu yatırımlarınızda çeşitli fırsatlardan yararlanabilirsiniz."

DÜNYA BANKASI İLE 30 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA

Toplantıdaki konuşmasında, Kamerun' un Afrika Kıtasının en yüksek hidroelektrik enerji üretim potansiyeline sahip ülkesi olduğuna dikkat çeken Türkiye’nin Kamerun Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan, "Hem baraj hem de diğer alt yapı yatırımları ve özellikle de sosyal konut açısından Kamerun büyük bir potansiyel ihtiva etmektedir" dedi.

Kamerun 2035 Kalkınma Planı çerçevesinde yüzlerce proje bulunduğuna da dikkat çeken Doğan, "Dünya Bankası ile 30 milyar dolarlık bir çerçeve proje bazında kredi taslak anlaşması da bulunmaktadır. Kamerun aşama aşama önemsediği projeleri bu çerçevede ihale ederek yapımını sağlamaktadır. Bu kapsamda her yıl öncelikli projeler yıllık programlar halinde yayımlanmakta ve her yıl 4 milyar civarında bir bütçe bu amaçla tahsis edilmekte ve sarf edilmektedir" diye ekledi.

BİRÇOK SEKTÖRDEN İHRACATÇILAR AFRİKALI ALICILAR İLE BULUŞACAK

İstanbul Ticaret Odası'nın 24 - 27 Eylül 2014’te düzenleyeceği Kamerun Türk Ürünleri Fuarı ile yapılacak. Fuar, müteahhitlik hizmetleri, tarımsal sanayi, tarım aletleri, tarım ilaçları, gıda sanayi, balıkçılık, tekstil ve hazır giyim, dericilik, inşaat malzemeleri, inşaat yan sanayii, enerji ve otomotiv sektörlerinin temsilcileri ile Afrikalı alıcıları buluşturacak.

Kamerun'un Başkenti Yaounde'de kurulan 7,300 metrekarelik Fuar ve Ticaret Merkezi Turcamhall, Türk yatırımcı ve ihracatçılarının yanı sıra, Afrika'yı odağına almış olan küresel iş dünyasına da hizmet verecek.

EN YENİ TEKNOLOJİYLE DONATILMIŞ İLETİŞİM ALTYAPISINA SAHİP

Turcamhall, nitelikli donanımıyla, bölgedeki fuar, kongre, seminer, sempozyum, resepsiyon, iş ve alım heyeti toplantıları gibi pek çok ticari etkinliğe ev sahipliği yapmak amacıyla uluslararası standartlarda kuruldu.

Yalnızca Kamerun’da değil, tüm Orta Batı Afrika’nın tek kongre ve fuar merkezi konumunda bulunan Turcamhall, en yeni teknolojiye sahip iletişim altyapısıyla da ziyaretçilerin, katılımcıların ve müşterilerinin dünyayla bağlantılarının sürekli olması sağlayabiliyor.

ÇEVİRİDEN, GÜVENLİK VE SAĞLIĞA PEK ÇOK HİZMET BİR ARADA

Yiyecek-içecek bölümleri, konferans salonu, profesyonel anlamda uluslararası görüşmelere imkân tanıyan business center’ın yanında, transfer hizmetleri, çeviri, güvenlik ve sağlık gibi pek çok hizmet ile Turcamhall, işadamlarının her türlü ihtiyacını karşılayabiliyor.

“Geleceğin stratejik partneri” olarak nitelendirilen Afrika’nın en hızlı büyüyen Orta Batı Bölgesi’ndeki stratejik konumuyla, geleceğin odak ülkesi sayılan Kamerun, aynı zamanda Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Gabon ve Kongo ile birlikte "Batı Afrika Ortak Pazarı" üyeliği ile de öne çıkıyor.

BİR ÜLKEYE ADIM ATARAK ALTI ÜLKEYE GİRME AVANTAJI

Kamerun'un da aralarında bulunduğu CEMAC (Orta Afrika Ekonomi ve Para Birliği) üyesi  ülkeler, ortak para birimi kullanıyor ve bir dış gümrük tarifesi uyguluyorlar. CEMAC üyesi ülkeler arasında ticaret ayrıcalıkları ve gümrük muafiyetlerinin olması, ihracatçılara "bir ülkeye adım atarak altı ülkeye girme avantajı” sağlıyor.

(FOTOĞRAFLI)