Türk Akımı’nın geleceğinin belirsizleşmesiyle Türkiye, Azerbaycan’la ortak yürütülen TANAP projesini öne çıkardı. Hükümet, Azeri gazını 2018’de Türkiye’ye taşıması beklenen projenin öne alınması için harekete geçti. Bakü’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşen Başbakan Ahmet Davutoğlu, “TANAP Projesi’nin planladığı gibi 2018’de değil, daha tez vakitte gerçekleşmesi için bir mutabakata vardık” dedi.

Aralık 2014’te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ankara’da Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyareti sonrasında açıklanan Türk Akımı projesinde inşaata 2016’da başlanması planlanmıştı. Putin, AB’ye rest çekerek Güney Akım Projesi’nden vazgeçtiklerini, Türk Akımı’na ağırlık vereceklerini açıklamıştı. Rus basınının koyduğu isim, boru hattının resmi ismi oldu. Ruslar proje için, Türkish Stream (Türk Akımı) ifadesinin kısaltmasından bir de logo yaptı.

Projeye ABD ve AB’den itirazlar geldi. ABD, “Proje tamamen siyasi amaçlıdır”deyince, Avrupaülkelerinden de projeye mesafe kondu. Türkiye’nin desteğiyle harekete geçen Rusya, gemilerini denize indirdi. Türkiye’deki seçimler nedeniyle projede belirsizlikler ortaya çıktı. Türkiye’nin doğalgaz fiyatında indirim isteğine karşı Rusya Türk Akımı projesini koydu. Bir süredir ağırdan alınan projede kritik darbeyi Rus uçağının Türk ordusu tarafından düşürülmesi vurdu. Hükümetin açıklandığı günün sabahı yaşanan olay, diğer enerji projeleri gibi Türk Akımı’nın akıbetini de tartışmalı hale getirdi.

HENÜZ RAFA KALKMADI

Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Türk Akımı konusunda görüşmelerin durduğunu belirtti. Ancak, iki ülke arasıdaki büyük krize rağmen, Türk Akımı resmen rafa kaldırılmadı.

Boru hattının kapasitesi yılda 63 milyar metreküptü. Türkiye projeden yılda yaklaşık 14 milyar metreküp doğalgaz alacak, kalan 49 milyar metreküp Avrupa’ya ihraç edilecekti. Proje için deniz altına 900 kilometrelik boru döşenecekti. Proje ile Türkiye’nin doğalgaz tedariğinin önümüzdeki yıllarda garanti altına alınması hedefleniyordu.Türk Akımı bitti! İşte alternatif dev proje