İSTANBUL, 16 Haziran () - Turizm sektöründe, yalnızca bir aylık dönemde 796.1 milyon liralık, ilk dört ayda da 2.3 milyar liralık yatırıma dayalı teşvik belgesi alındı.

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), Resmi Gazete'de yayınlanan Ekonomi Bakanlığınca Nisan ayı ve ilk dört aylık döneme ait "Yatırım Teşvik Belgeleri"ni derledi.

Derlemeye göre, bu yılın Nisan ayında ülke genelinde 34 yeni otel projesi "Teşvik Belgesi",  5 otel ise "Modernizasyon/Tevsi Teşvik Belgesi" olmak üzere toplam 39 otel "Teşvik Belgesi" aldı. Buna göre, toplamda 796.1 milyon lira harcanarak tamamlanacak olan yatırımlar ile 2 bin 437 yeni istihdam sağlanması ve yeni otel yatırımlarıyla yatak kapasitesini 12 bin 702 adet artması hedefleniyor.

Toplam 19 şehirde yapılacak yatırımlardan otel sayısında İstanbul 6 otel ile birinci, Antalya 5 otel ile ikinci sırada yer alıyor. İlave yapılacak yatak sayısında ise Antalya 4.080 yatak ile ilk sırada, İstanbul ise 2.351 yatak ile 2. sırada yer alıyor. Yalova'da 91.1 milyon lira harcanarak tamamlanacak 1.644 yataklı 5 yıldızlı otel ile Yozgat'ta 82.5 milyon lira harcanarak tamamlanacak 856 yataklı 5 yıldızlı otel yatırımları en dikkat çeken yatırımlar olarak ön plana çıkıyor.

OCAK-NİSAN 2014

Bu yılın, Ocak-Nisan aylarını kapsayan 4 aylık dönemde, 39 ayrı şehirde yeni yatırım ile toplam 39 bin 818 yatak kapasiteli 126 otel için teşvik belgesi verildi. Bu yatırımların toplam harcama miktarı 2 milyar 264.1 milyon liraya ulaşacak ve yatırımların tamamlanmasının ardından 9 bin 17 yeni istihdam yaratılmış olacak.

Yeni yatırımlarda ilk sırada 26 otel 16 bin 161 yatak ile Antalya alırken, bu ili 25 otel ve 6 bin 165 yatak ile İstanbul izliyor.

"YATIRIMLARI ÜLKE SATHINA YAYIP CAZİBE MERKEZLERİ YARATMALIYIZ"

TUROB Başkanı Timur Bayındır, yatırımcılara başta sağlık ve wellness alanı olmak üzere alternatif turizm ürünlerine yönelik altyapı ve konaklama tesisi yatırımlarına yönelmelerini önerdi.

Bayındır, Nisan 2014 ayı yatırım teşvik belgelerinde en dikkat çeken yatırımların Yalova ve Yozgat'ta hayata geçirilecek 5 yıldızlı oteller olduğuna vurgu yaparak, söz konusu yatırımların bu illerde önemli derecede ekonomik ve istihdama yönelik olumlu etkileri olacağını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ocak-Nisan 2014 dönemi yatırım teşvik belgesi alınan otel yatırımlarında yatak kapasitesinin yüzde 50'den fazlası yine Antalya ve İstanbul'da faaliyete geçecek. Bu durumu değiştirerek yatırımları ülke sathına yayıp cazibe merkezleri yaratmalıyız. Memnuniyetle görmekteyiz ki otel yatırımı yapılacak il sayısının 39'a çıkması yatırımcıların bu yolda karar almaya başladıklarını gösteriyor. Böylelikle 2023 yılında hedefimiz olan 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm gelirine daha kolay ulaşırız."