Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - TÜRKİYE'nin turizmdeki büyük pazarı Rusya ve Ukrayna'da yaşananlar ve esen savaş rüzgarları, Türk turizmcisini endişelendirdi. Gelişmeler, Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere Asya ülkelerinden rezervasyon iptallerine ve tam sezona giriş yapılacağı dönemde ciddi durgunluğa neden oldu.
Ukrayna'da uzun süredir devam eden kargaşa, devamında Rusya'nın Kırım'a müdahalesi ve tüm dünyayı saran savaş endişesi, Türkiye'de turizmcileri tedirgin etti. Dünyanın yakından takip ettiği gelişmeler, Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinden rezervasyon iptallerine ve tam sezona giriş yapılacağı dönemde ciddi bir durgunluğa neden oldu.
GELİŞMELER ENDİŞE VERİCİ
Ukrayna ve Rusya'da yaşananları endişe verici olarak nitelendiren Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, "Bugünden bir şey söylemek zor. Ukrayna'da kargaşa başladığından bu yana rezervasyon akışında yavaşlama oldu ama henüz çok sıcak tabii. Bir gerilim, karmaşıklık var, bununla birlikte rezervasyon akışları duracak. Eğer bu şiddete dönmeyip, başka boyuta gitmez ise çok hızlı geri döner. Çünkü o pazarlarda son dakika çok hızlıdır. Şu an için net bir şey söylemek mümkün değil" dedi.
REZERVASYON AKIŞI DURDU
Bölgede yaşananlarla birlikte rezervasyon akışının durduğunu ve tüm acentelerin beklemede olduğunu belirten Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ali Kızıldağ ise şunları söyledi:
"Rezervasyon gelmiyor ve çok doğal bir şey tabii bu durum. Bir savaş veya savaş tehlikesi varsa ne olacak, ne bitecek; insanların can ve mal güvenliği söz konusu. Rusya'nın henüz bu işlere ilişkin ne yapacağı belli olmadığından, sıcak çatışma olacak mı, olmayacak mı, olacaksa ne boyutta olacak, batının da içine girdiği çok kötü sıcak çatışma olursa bizim açımızdan da çok olumsuz gelişmeler olur. 'Ruslar savaştan etkilenmez' gibi şeyler de doğru değil, sonuçta onlar da insan. Bir an önce barış ortamına girilmesi, turizmciler açısından çok önemli. Bu gerginlik bir an önce sona ermeli. Belirsizliğin, nisan ve mayıs aylarını bulması da bizim açımızdan çok olumsuz gelişmelere yol açar."
Diğer yandan özellikle Ukrayna'dan rezervasyon iptallerinin ciddi boyuta ulaştığı kaydedildi.
EN BÜYÜK İKİNCİ PAZAR
Geçen yıl 34 milyon 910 bin toplam turistin geldiği Türkiye'ye Almanya'dan sonra en çok turist gönderen ülke Rusya Federasyonu oldu. Toplam gelen turistin yüzde 12.23'üne sahip olan Rusya'dan 4 milyon 269 bin turist ağırlayan Türkiye'ye BDT ülkeleri de dahil edildiğinde bu rakam 8 milyon 607 bin 486 oldu. Ukrayna'nın ise geçen yıl Türkiye'nin toplam turist sayısındaki payı 756 bin 187 turist ile yüzde 2.17 olarak belirlendi.
Ruslar ve Ukraynalıların Türkiye'deki en önemli tercihi ise Antalya oldu. 2013 yılında 4.2 milyon Rus turistin 3 milyon 338 bin 166'sı, 756 bin Ukraynalının da 384 bini Antalya'yı tercih etti. Geçen yıl ilk defa turizmin başkenti Antalya'nın tarihinde Ruslar, Almanları geçerek ilk sıraya oturdu. Antalya'ya bu yılın iki ayı verilerine göre ise 36 bin 415 Rus, 3 bin 403 ise Ukraynalı turist geldi.

MÇ(SU/CK) (FOTOĞRAFLI)