TÜRKİYE'de bugüne kadar tek kalemde yapılan en yüksek rakam olan 2.7 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştirilen Tüpraş Fuel Oil Dönüşüm Projesini kurma çalışmalarında sona yaklaşıldı. Bu proje için dünden itibaren 26 Ocak'a kadar tüm üretimin durdurulduğu Tüpraş İzmit Rafnerisi'nde bu süre içinde gerekli bağlantılarla birlikte bakımlar da yapılacak. Bu dev yatırımın, Tüpraş'ın kuruluşunun 31'inci yıldönümü olan bu yıl 15 Kasım'da devreye alınmasıyla, ülke ekonomisine yılda yaklaşık 1 milyar dolar katma değer sağlayacağı bildirildi. 
Tüpraş Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, İzmit Rafinerisi'nde bakım programı ve RUP Fuel Oil Dönüşüm Projesi ile ilgili bağlantıların yapılabilmesi amacıyla dünden itibaren 26 Ocak 2014 tarihine kadar üretimin durdurulduğu belirtildi. Açıklamaya göre bu program, ülke akaryakıt ürünleri ihtiyacı ve müşterileri talepleri dikkate alınarak 1,5 yıl öncesinden planlandı ve ürün arzında herhangi bir aksama olmayacak.
TEK KALEMDE YAPILAN EN BÜYÜK YATIRIM
Şu ana kadar yapılan harcama 2 milyar doların üzerine çıkan, toplam maliyeti ile 2.7 milyar dolar olan bu yatırım, şu ana kadar Türkiye'de tek kalemde yapılan en büyük yatırım. Bu proje devreye alındığında, Tüpraş Rafinerileri’nde üretilen 4.2 milyon ton fuel oil, yaklaşık 2.9 milyon tonu motorin/jet yakıtı, 522 bin tonu benzin, 69 bin tonu LPG olmak üzere hem katma değeri yüksek hem de çevreci ürünlere dönüştürülecek, ayrıca 690 bin ton petrol koku üretilecek.
Körfez İlçesi'nin Tütünçiftlik mevkiindeki mevcut tesislerin yanındaki Rafineri yoluna D-100 Karayolu'ndan da görülecek şekilde dikilen direkteki geriye doğru sayan dev elektronik sayaç bugün itibarıyla bitime 304 gün kaldığını gösteriyor. 15 Kasım'da devreye alındığında, Tüpraş, dönüşümde dünya sıralamasında ilk çeyreğe yükselmiş olacak.
MB(MB/COŞ) (FOTOĞRAFLI)