İstanbul’da uygulanan İSPARK modelini Türkiye'ye yayılacak ve 100 bin kişiye iş kapısı açılacak.

Türkiye’nin birçok ilinden üyesi bulunan Otopark İşletmecileri Derneği, Otopark Mevzuatı’nı derinlemesine ele almak ve mevzuat çalışmalarına sektörün görüşlerini yansıtmak adına Türkiye Otopark Mevzuatı Çalıştayı’nı 21-22 Kasım 2014 tarihlerinde Kayseri’de gerçekleştirdi.

100 BİN KİŞİYE İŞ KAPISI OLACAK

İSPARK’ın öncülüğünde otopark sektöründe faaliyet gösteren kamu ve özel sektör temsilcilerinin bir araya gelerek kurduğu Otopark İşletmecileri Derneği yapacağı çalışmalar ile ülke genelinde otopark sorununa çözüm bulmayı hedefliyor.

İstanbul’da uygulanan İSPARK modelini Türkiye’de tüm yerel yönetimlerin hayata geçirmesi ve özel sektörün yapacağı yatırımlar ile ülke genelinde 400 bin kapasiteli otopark yapılması hedefleniyor. 5 milyarlık bir yatırım ile gerçekleşecek bu çalışma neticesinde 100 bin kişinin de otopark alanında istihdam edilmesi planlanıyor.

Otopark sektörünün gelişimine büyük katkı sağlayacak dev yatırım ülke genelinde otomasyon, güvenlik, bilişim gibi sektörleri de harekete geçirerek, ülkeye ekonomik anlamda da canlılık kazandıracak. Hayata geçirilecek otopark projelerinde yıllardır uygulanan klasik konvansiyonel otoparklar (betonarme) yerine mekanik, otomatik otoparklarla araç kapasitesi artırılarak teknolojik çözümler getirilecek.

Tüm Şehirlerde Otopark Master Planı Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Ulaşım Master Planına entegre olarak İstanbul’da geleceğe dönük otopark yatırımlarının belirlendiği Otopark Master Planı İSPARK tarafından hazırlandı.

Master plan dahilinde kısa orta ve uzun vadeli otopark projeleri belirlendi. Kayseri’de gerçekleştirilen Çalıştayda öne çıkan başlıklardan biride Otopark Master Planının tüm şehirler tarafından yapılaması hususu oldu.

Kent master planı kapsamında hazırlanan otopark yatırımları özelikle raylı sistemler, transfer merkezleri gibi toplu taşıma akslarının yakın noktalarda yapılacak ve sürücüler bu noktalara yönlendirilecek. Yeni otoparklar hizmete alındığında İstanbul genelinde otopark kapasitesi yaklaşık 400 bini bulacak.