Çebin, yazılı açıklamasında, tüketicilerin elektrik faturalarını herhangi bir nedenle ödememesi durumunda, elektrik perakende şirketlerinin fatura tahsilinde izleyecekleri sürecin Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği belirlenmiş olduğunu belirtti.
Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin 15. maddesi gereğince, tüketicinin faturasını son ödeme tarihine kadar yapmaması durumunda sürecin açıkça düzenleniş olduğunu aktaran Çebin, "Elektrik perakende şirketlerinin tüketiciye yazılı olarak bildirim yapılarak, borcun en az beş iş günü içinde ödenmesi gerektiği, verilen süre içinde borcun ödenmemesi durumunda elektrik enerjisinin kesileceği bildirilmelidir." dedi.
Tüketicinin yazılı ikinci bildirime rağmen borcunu ödememesi durumunda, elektrik enerjisi kesileceğini aktaran Çebin şunları kaydetti.
"Tüketicinin borcunu ödememesi durumunda, firma tarafından hakkında yasal yollara başvurulabilmesi için; elektriğin fiilen kesilmiş olması, sözleşmenin feshedilmiş olması ve güvence bedelinin geciken borca mahsup edilmiş olması gereklidir. Bu koşullar yerine getirilmeden firma tarafından tüketici hakkında alacağın tahsili için yasal işlem başlatılamaz, başlatılmışsa itiraz durumunda işlemler sonlandırılır."
Çebin, herhangi bir nedenle elektrik faturasını ödeyememiş tüketicilerin, firma tarafında haklarında yürütülen işlemlerle ilgili olarak, yönetmelik ile düzenlenen haklarını kullanmaları gerektiğini ifade etti.