GENERALI Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan, 30 yıl önce güvence verilmeden yapılan bir çok sigortanın tüketicinin güvenini sarsılmasına neden olduğunu ve bunun sıkıntılarını hala çektiklerini söyledi
Adana'da Generali Sigorta Acente toplantısına katılan Mine Ayhan, sigortacılığın güvene dayalı bir sistem olduğunu söyledi. Geçmiş yıllarda güvence olmadığı halde, söz verilerek yapılan bir çok sigortanın tüketicide güven erozyonuna neden olduğunu savunan Ayhan, bunu aşabilmek için tüm firmaların hala çaba verdiğini belirtti. Ayhan, "Türkiye'de sigortacılık sektörünün bu kadar zor gelişmesinin nedeni, 30 yıl öncesinde yapılan ve güven sarsılmasına neden olan sigortalardır. Bir sigorta satılmadan önce, 'teminat var' denmiştir, ancak teminat yoktur. Böyle olunca güven yok olmuştur. Ancak 2007'den itibaren çıkan kanunla sistem değişti. Bizim mesleğimizde en önemli şey güvendir. Güvenin sarsılmaması gerekiyor" dedi.
'SİGORTA LÜKS DEĞİL, TEMEL İHTİYAÇ'
Sigorta yaptıranların prim yatırarak huzur satın alındığını kaydeden Ayhan şöyle konuştu:
"Sigorta lüks bir ihtiyaç olarak görülüyor, ancak bize sorulursa, sigorta temel ihtiyaçtır. Tüketici, 'Prim ödedim, ancak bir şey almadım' diye üzülmemelidir. Çünkü sigortalattığınıza zarar gelmemiş demektir. Ödediniz prim karşılığında en önemli şeyi satın alıyorsunuz. Bizden prim ödeyerek huzur satın alıyorsunuz. Ayrıca sigorta sektörü olmazsa tüm dünyada sistem durur. Bankacılık ve sigorta, ikisi de finans sektörüdür. Bankacılığa baktınız zaman finans sektörünün yüzde 80'nini oluşturuyor. Sigortacılığa bakınca ise yüzde 2.5 olarak görülüyor. Ancak verdiğiniz teminat 37 trilyon liradır. Gayrisafi milli hasılanın 3 katıdır. Sigorta yapmazsak uçaklar kalkmaz, gemiler açılamaz, araçlar yola çıkamaz. Yatırım yapılamaz, ekonomi gelişemez."
HER ACENTEMİZE 100 BİN LİRALIK TEKNOLOJİ YATIRIMI YAPIYORUZ
Generali Sigorta'nın her acentesine 100 bin liralık teknolojik yatırım yaptığını da anlatan Ayhan şöyle devam etti:
"Biz gelişen ekonomimizdeki istikrar nedeniyle daha fazla yatırım yapma kararı aldık. Her acentemize 100 bin liralık teknolojik yatırım yapıyoruz. Türkiye'deki taşıt parkı 2013 rakamlarına göre 13 milyon 465 bindir. Ancak bu rakamın 3 milyon 300 binin modeli uygun olduğu halde kaskosu yok. Bu araçlara niye kasko yapmıyorlar? Çünkü siz ne kadar çalışırsanız çalışın, müşteri daha hızlı ve fazla istiyor. Tüketicinin davranış biçimi çok gelişti. Bu ihtiyacı karşılamak için ya çok fazla insan gücü kullanacaksınız, ya da teknolojinizi geliştireceksiniz. Biz 450 acentemize bu desteği veriyoruz. Teknolojilerini geliştirmeleri için 100'er bin liralık yatırım yapıyoruz."