(Ayrıntılar eklendi.)

İSTANBUL, 27 Mayıs () - Yerel seçimden sonra toparlanan tüketicinin güveni, işsizlik ve ekonomide bozulma kaygılarındaki artışa bağlı olarak Mayıs ayında yeniden erozyona uğradı.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan Tüketici Güven Endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3.1 azaldı. Nisan ayında 78.5 olan Tüketici Güven Endeksi, Mayıs ayında 76.0 değerine düştü.

Tüketici güvenindeki düşüşte en büyük etkiyi işsizliğin artacağı yolundaki kaygıların artması yaptı. Buna göre, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısı beklentisi endeksi yüzde 4.4 azalarak, Mayıs ayında 81.6 değerine düştü. Bu azalış, işsiz sayısında artış bekleyenlerin oranındaki artıştan kaynaklandı.

Ayrıca, Nisan ayında 107 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi de yüzde 4.1 azalarak, Mayıs ayında 102.7 oldu. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor.

Genel ekonomik durumda bozulma olacağına ilişkin beklentiler, hanelerin gelecek 12 aylık döneme ilişkin maddi durum beklentisi endeksini de düşürdü. Maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 1.8 azalarak, Nisan ayındaki 94.9 olan değerinden Mayıs ayında 93.1 değerine geriledi. Bu azalış da, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının azalmasından kaynaklandı.

Gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali endeksinin önemli ölçüde düşük olan değerinde ise değişiklik olmadı. Nisan ayında 26.6 olan endeks, Mayıs ayında da aynı değerde kaldı. Bu durum, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin, Nisan ayında olduğu gibi Mayıs ayında da yükselmediğini gösteriyor.

(OSS)