ZONGULDAK'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) hazırlık işlerini yürüten taşeron firmada çalışan sendikalı 73 madenciyi ilgilendiren 2014 yılı Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ile firma arasındaki görüşmelerde madencilere ilk 6 ay için yüzde 4, ikinci 6 ay için yüzde 8 ücret zammı yapılacak.
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, TTK Üzülmez ve Kozlu Müessese Müdürlükleri'nde galeri açma gibi hazırlık işlerini yürüten taşeron firma Star A.Ş. ile imzaladıkları 1'inci Dönem Toplu İş Sözleşmesi anlaşmasına göre, madencilere her ay 50 lira sosyal yardım da verileceğini söyledi. Star A.Ş.'deki örgütlenmelerini 2010'da yapmalarına rağmen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yetki belgesini çeşitli nedenlerle 6 Haziran 2013'te gecikmeli olarak verdiğini hatırlatan Alabaş, şöyle dedi:
"O tarihten bu yana toplu iş sözleşme görüşmelerimiz devam ediyordu. Bu firmada çalışan 73 arkadaşımızı ilgilendiren görüşmelerimiz anlaşmayla sonuçlandı. İşçi arkadaşlarımıza, işverene ve sendikamıza hayırlı olsun."
Star A.Ş. Genel Müdürü Dursun Akyürek ise madenciliğin temeli olan hazırlık işlerinde uzun yıllardır faaliyet gösterdiklerini söyledi. Akyürek, "Biz işçileri sendikalı olan bir kurum olarak Zonguldak'ta daha uzun yıllar faaliyetlerimizi devam ettirmek istiyoruz. Bugün işçimizi sendikalaştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İnşallah bu sözleşmemiz hem işçimize, hem sendikamıza, hem şirketimize hayırlı olur" diye konuştu.

EE(EE/İD)