TÜRKİYE'nin en fazla göç veren illeri arasında ilk sıralarda yer alan Yozgat'tan her yıl yaklaşık 10 bin kişinin göç ettiğini belirten Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık, göç nedenlerini belirleyip, sorunları masaya yatırmak üzere sivil toplum örgütlerini toplantıya çağırdı. Özışık, Yozgat'ı 'Valisi olan köy' olarak nitelendirdi.
Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine gönderdiği 'Yozgat göç veriyor' başlıklı mektubunda, kentin her geçen gün eridiğini, yerelde ticarette kan kaybettiğini, son dönemde kenti terk etmeyi  düşünenlerin sayısında ciddi artış olduğunu söyledi. Görevi gereği esnaf, tüccar, sanayici ile tüm sektörlerden ticaret yapan insanlarla görüşme fırsatı buluduğunu hatırlatan Özışık, insanların üretebilme heyecanlarını kaybetmediğini ancak karşılatıkları sıkıntılar nedeniyle üretim yapamadıklarını ileri sürdü.
Yozgat'ı 'Valisi olan köy' olarak nitelendiren Özışık, hayvancılık sektöründeki insanların da son zamanlarda 'İthalat açılırsa korkusu' ile karşı karşıya bulunduğunu söyledi. Özışık, şöyle konuştu:
"Hayvancılıkla uğraşanlar para kazanıyor, ama son zamanlarda onların da elleri yüreğinde. İthalat açılırsa korkusu var. Valisi olan bu büyük köyde esnafı geziyorum. Aynı gün fırına, sarrafa, bakkala ve taksi durağına uğruyorum. Bizim esnafımız 'şükür'cüdür. 'İşler nasıl?' dediğinizde refleks ile cevap verir, 'çok şükür'. Son dönemlerde esnafımıza işler nasıl dediğimde 'iyi değil' diyorlar. İki kelimedir, istatistik değil, endeks değil, tablo değil. Ama tüm somut verilerden fazlasını anlatıyor 'şükür' ile 'iyi değil' arasında çok büyük fark var. Bilen bilir."
İstatistik kurumu verilerine göre Yozgat'ın nüfusunun 2023 yılına gelindiğinde 326 bine gerileyeceğine vurgu yapan Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Özışık, şöyle devam etti:
"Her yıl 10 bin insanımız iş için, aş için, ekmek için göç ediyor. Dünyada toplam 1 milyon 600 bin Yozgatlı yaşıyor. 400 bini henüz Yozgat'ı terk etmemiş durumda. 1 milyon 200 bin insanımız Yozgat'tan ayrı, gurbette, dünyanın farklı ülkelerinde yaşıyor. Her 4 Yozgatlı'dan 3'ü gemiyi terk etmiş, 1'i gemide kalmış. Gemi ise su alıyor."
Özışık, göç konularını ve karşılaşılan sorunları masaya yatırıp, devam eden göçün önüne geçilmesi için alınması gereken önlemleri belirlemek üzere 'Göçmek istemiyorum, Yozgat'ta yaşamak istiyorum' konulu toplantı düzenledikleri belirtti. Toplantının 21Temmuz 2014 Pazartesi günü saat 15.00'de Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapılacağı, tüm sivil toplum kuruluşlarını davet edildiği belirtildi.

FOTOĞRAFLI