YOZGAT Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Metin Özışık, bankalara ait kredi kartı ve kredi kullanımı esnasında 'Dosya masrafı', 'Eken ödeme komisyonu', 'Yeniden yapılandırma masrafı', 'İstihbarat ücreti' adı altında bankalar tarafından gerçekleştirilen kesintilerin yasal olmadığını hatırlattı. Özışık, tüketicilerin kesintileri belgeleyip, başvuruda bulunması halinde yapılan kesintileri tekrar alabildiklerini belirtirken, yapacakları başvurular konusunda yardımcı olunması amacıyla oda bünyesinde birim oluşturduklarını kaydetti.
Yozgat TSO Başkanı Metin Özışık, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'a göre bankaların sadece kredinin verilmesi için zorunlu, makul ve belgeli masrafları tüketiciden isteme hakkına sahip olduklarını hatırlattı. Özışık, şöyle dedi:
"Kredi verilmesi için gereken zorunlu masrafların neler olduğu konusunda ispat yükü ise dava açılması halinde bankaya aittir. Ücret ve masraflar başlığı altında maktuen belirlenen bir miktarın tüketiciden alınması, tüketicinin korunması hakkındaki kanun ve yönetmeliğe aykırıdır."
Tüketici mahkemeleri ve tüketici hakem heyetleri ile Yargıtay'ın emsal teşkil edebilecek birden fazla kararlarının bulunmasına rağmen bankaların yasal olmayan haksız kesintilere devam ettiğini kaydeden Özışık, şunları anlattı:
"Tüketicinin yapması gereken tek şey; kullanmış olduğu krediye ilişkin bankaca yapılan kesintileri gösterir belge ile birlikte bir dilekçeyle tüketici hakem heyetine veya tüketici mahkemelerine başvurmaktır. Tüketici hakem heyetine yapılan başvurular herhangi bir masrafa tabi değildir. Mahkemeye yapılan başvurularda ise yapılan tüm masraflar, talebin kabulü halinde davalı bankadan tahsil edilmektedir. Oda olarak uzun zamandır bu konu hakkında gerekli araştırmayı yaptık. İlimiz ticaret erbaplarının ve halkımızın ekonomik anlamda yaşamış olduğu bu haksızlığa 'Dur' diyebilmek için kurumumuz bünyesinde bir personel görevlendirip, gerekli birimi oluşturduk. Yapılan bu haksız uygulamanın sonlanması için tüm banka mağdurlarının bu konuya gereken hassasiyeti göstermelerini istiyorum. Biz de Yozgat TSO olarak bu haksız uygulamaların karşısında siz mağdurların yanında olacağız."