DÜNYA tarım sektörünü temsil eden uluslararası ve ulusal 650'nin üzerinde katılımcı firmayla Avrasya'nın en büyük tarım buluşmasına evsahipliği yapan Growtech Eurasia Fuarı'nda, Türkiye'nin ilk yerli üretimi tropikal meyveler sergilendi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nce (BATEM) kivi, avokado, Hindistan cevizi, muz ve ananas gibi tropikal meyveler Türk tohumlarıyla ıslah edildi.
BATEM Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, enstitülerinde 86 bin tohum barındırabilecek bir merkez kurulduğunu ve artık tümünün yerli olduğunu açıkladı. Özellikle meyve ve sebzede İsrail'in tohum egemenliğinin Türkiye'de kırıldığını belirten Ünlü, 2 yıl içinde tohum egemenliğini İsrail'in elinden almayı hedeflediklerini dile getirdi.
Kivi, ananas, muz, Hindistan cevizi, mango, papaya, liçi gibi tropik meyveler de dahil yüzde yüz yerli tohumu dünyaya satmaya başladıklarını ifade eden Ünlü, şunları kaydetti:
"Türkiye'de sosyete meyveleri olarak anılan ve sadece ithal edilebildikleri için yüksek fiyatlardan satılan kivi, mango, liçi, papaya, Hindistan cevizi, avokado gibi tropik meyveler 12 üniversite, 8 enstitü ve 38 özel firmanın ortaklaşa çalışması neticesinde yerlileştirildi. Türk mühendisler tarafından tamamen yerli tohum ıslahı ile üretilen ilk yüzde yüz yerli kivi bu fuarda görücüye çıktı."
'TÜRK KİVİSİ'NDE İLK İHRACAT DUBAİ'YE
Yerli üretilen 'Türk kivisi'nin ilk ihracatını Dubai'ye yaptığını söyleyen Ünlü, şimdilik Alanya'da üretilmeye başlayan 'Türk kivisi'nin Antalya'da da üretimi için deneysel çalışmaların devam ettiğini kaydetti. BATEM Müdürü Ünlü, "Hedef, 2014'ün sonunda Türkiye'ye uygun fiyatlı kivi yedirmek. Yerli kivi, Dubai'den sonra Türki Cumhuriyetleri ve Kuveyt, Ukrayna gibi ülkelere de ihraç edilecek" dedi.
KALP DOSTU TÜRK AVOKADOSU
Kivinin artık bir Türk meyvesi olarak kabul görmesinin ardından ilk yerli avokadonun da üretiminin yapıldığını anlatan Abdullah Ünlü, 'Kalp Dostu Türk Avokado' olarak lanse edilen yerli avokadonun vitamin ve mineraller açısından da oldukça zengin olduğunu dile getirdi.
YERLİ TROPİKALLER
Abdullah Ünlü, ayrıca mango, papaya, liçi gibi tropikal meyvelerin de Türkiye'de yetiştirilmesi çalışmalarına hız verildiğini ifade etti. Ünlü, "Egzotik meyvelerin üretimi Alanya ve Gazipaşa'da bazı şirketler tarafından yapılıyor. Biz enstitüler olarak Bakanlık bünyesinde bu ürünlerle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Yerli mango, avokado, liçi ve papaya gibi meyveleri millileştireceğiz. Bu alandaki ithalatın önüne geçme hedefindeyiz" diye konuştu.