TRAKYA'da mevsim normallerinin altında yağış gören çiftçiler kuraklık endişesine kapıldı. Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, kentin yaklaşık 30 yıl sonra ilk kez kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı uyarısını yaparak, "Ekili alanların önümüzdeki aylarda yağmur almaması durumunda ciddi sıkıntılar yaşanacak" dedi. Meriç ve Tunca nehirlerinde son 51 yılın en düşük seviyesine inen su nedeniyle yatağında da adacıklar oluştu.
Küresel ısınmanın etkisiyle yağış miktarının azaldığı Edirne’de üreticiler, kuraklık tehlikesi nedeniyle tedirginlik yaşıyor. Yetersiz yağmur, nedeniyle Meriç ve Tunca nehrindeki su seviyesinin mevsim normallerinin yüzde 40 oranında altında olması, yataklarında kum adacıkları oluşturdu. Bölgedeki barajlarda da su seviyesi normalin yüzde 12 altında ölçüldü. 
'İŞİMİZ ALLAH’A KALDI'
Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, kentte yaklaşık 30 yıl sonra ilk kez kuraklık yaşandığını anlatarak böyle devam etmesi halinde verimin de düşeceğini söyledi. Yorulmaz, "Buğday ekili arazilerde, ara ara sararma ve kurumalar var. Özelikle geçtiğimiz yıl ektiğimiz arazilerin, ilaçlama çalışmasıyla birlikte yağış olmadığı için toprak yıkanmadı. Yıkanmayan topraklarımız da ilacın etkisini gösterdiği alanlarda kurumalar daha çok göze çarpıyor. Bizim şu an beklentimiz, Ocak ayı bitiyor ama Mayıs ayına kadar yağacak yağışları beklemek olacak. Bu yağışları alırsak hasatta ürün kaybını kurtarmış olacağız. Artık her şey Allah’ın takdirine kaldı" dedi.
'KOMŞULARIMIZ DA KURAKLIK YAŞIYOR'
Edirne'de ülkenin çeltik üretiminin yüzde 50'sinin gerçekleştirildiği 550 bin dönüm arazi olduğunu kaydeden Yorulmaz şunları söyledi:
"Edirne merkezde 1 milyon 200 bin dönümde ayçiçeği ekiliyor. Bir milyon 500 bin dönüm civarında buğday ekiliyor. Hepsi de kuraklık sıkıntısını yaşıyor. Bu bitkilerinde ekilmesi için nehirlerde su olması gerekiyor. Nehirlerin debileri bile düştü. Ağustos ayındaki su seviyenin bile yüzde 50’si var şuanda. Ayçiçeği kazık köklü bir bitkidir. Toprakta var olan suyu kullanan bir bitkidir. Ayçiçeği topraktaki suyu bulamazsa çok büyük bir risk yaşarız. Umudumuz önümüzdeki günlerde yağışların başlaması toprağın suya doyup nehirlerin debilerinin yükselmesidir. Herkes borçlu, tarladaki mahsulüne umudunu bağlamış durumda. Ayrıca kuraklık sadece bizdi değil Avrupa’da da kurak kış geçiyor. Komşumuz Bulgaristan, Macaristan diğer Avrupa ülkelerinde durum aynı. Bu kuraklık insanlığı, yaşamı tehdit ediyor. Allah’tan umut kesilmez. Çiftçinin de işi bozuk, çiftçinin ürettiği mahsulle yaşamını devam ettiriyor. Su sıkıntısı devam ederse daha kötü durumlar olabilir."
'VERİM YÜZDE 20 DÜŞER'
Edirne Ziraat Odasını ziyarete gelen ve ekili alanlarda inceleme yapan Yüksek Ziraat Mühendisi Dr. Ali Üstün ise kuraklık sıkıntısının her bölgede yaşandığını söyledi. Yağış şartlarının bundan sonra çok iyi gitmesi halinde bile Türkiye’de ekili alanlarda yüzde 20 verim düşüklüğü yaşanacağını kaydeden Dr. Üstün, "Şuandaki görülen durum İç Anadolu ve Konya civarında daha ciddi bir kuraklık söz konusu. Bundan sonra eğer şartlar çok iyi bir şekilde gitse bile Türkiye’de yüzde 20 oranında bir verim düşüklüğü yaşanır. Gezdiğim bölgelerden gördüğümüz kadarıyla Trakya’da ciddi bir kuraklık görünmüyor. Daha çok İç Anadolu, Konya ve Çukurova bölgesinde kuraklık daha ciddi boyutta" diye konuştu.
Diğer Yüksek Ziraat Mühendisi Dr. Ahmet Yılmaz da kuraklık riskinin devam ettiğini ifade ederek, "Konya bölgesinde yüzde 80-90 oranında ekilip buğday çıkmayan bölgeler var. Bütün şartlar çok iyide gitse rekoltede yüzde 20 verim düşüklüğü yaşanacak. Umarız daha üst seviyelere çıkmaz, yeterince yağış gelmezse, bu oran çok daha büyüyebilir" dedi.
SON 51 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ
Tunca nehrinde suyun debisinin 10, Meriç'te ise 82 saniye/metreküpe düşmesi sonucu yatağında kum adacıkları oluştu. Yaz aylarındaki su seviyesinin de altına düşen nehir debilerinin, son 51 yılı kapsayan uzun yıllar ortalamasının yüzde 40 altında olduğunu ifade eden Devlet Su İşleri (DSİ) 11’inci Bölge Müdürü Yunus Algın, barajlarda ise geçen yıla oranla yüzde 12 düşüş gözlendiğini söyledi. Algın, "Bölgemizde barajlarımızın doluluk oranı yüzde 45 civarında. Geçen yıla göre barajlarda da yüzde 12 civarında düşüş olduğunu gözlüyoruz. Kasım ayında iyi yağışlar almıştık ancak Ocak ayında yetersiz yağışlar nedeniyle 1962 ve 2013 yılları arası dediğimiz uzun yıllar ortalamasına göre nehirdeki su seviyesinin yüzde 40 oranında gerilediğini ifade edebiliriz. Genelde 80-90 metreküp civarında seyrediyor, bizde 150 metreküpün altına düştüğünde nehir ortalarında adacıklar oluşuyor. Çok gölet ve baraj yaptık ciddi bir kuralık görmüyoruz. Bu haftanın ardından da yağışlar bekleniyor" diye konuştu.