Mehmet OKUR/ SİLİFKE (Mersin),() - MERSİN'in Silifke İlçesi'nde, topraksız tarımla yapılan çilek üretimi hem erkenciliği, hem de verimliliği ile üreticisini sevindirdi.
Toprak yerine volkanik kayaların, taş yünü ve perit gibi maddelerin kullanıldığı topraksız tarımda üretilen çilek; tadı, kokusu ve lezzetiyle iç ve dış piyasada rağbet görüyor. 10 dönümlük serada topraksız tarımla çilek üretimi yapan Ziraat Mühendisi Hüseyin Demir, ürettiği çileğin kilosunu iç piyasada 3 TL, ihracatta ise 3 ile 3.5 TL arasında sattığını söyledi. Topraksız tarımla üretilen çileğin, açık arazideki çilekle aynı kalite ve lezzete sahip olduğunu anlatan Demir, kaliteli ve daha fazla ürün elde etmek için çiftçilerin topraksız tarımla çilek üretimi yapmasını tavsiye etti.
İlçe genelinde örtü altında topraksız tarımla ilk defa deneme amaçlı bir dönüm serada Rubygem, Festival, Fortuna ve Sabrina cinsi çilek çeşitlerinin ekiminin yapıldığını, olumlu sonuç alınması ile birlikte ekim alanının her geçen yıl arttığını belirten Demir, "Açık araziye ekilen çilekte dönümden 4 ton ürün alınırken, örtü altında topraksız tarımla dönümden 10 tona yakın çilek üretimi yapılıyor. Ayrıca erkencilik bakımından da önemli olması üreticiye kazandırıyor" dedi.
Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can ise gelecek yıllarda topraksız tarımla çilek yetiştiriciliğini ilçede yaygınlaştırmayı hedeflediklerini ifade ederek, bu sistemle gübre kullanımının ve işçiliğinin az olduğunu, ayrıca çalışma bakımından da yorucu olmadığını söyledi.
Örtü altında da yaklaşık 150 dönüm arazide çilek üretimi yapıldığını belirten Can, bu sezon ise ilçe genelindeki 20 bin dönüm çilek bahçesinden 80 bin ton ürün hasat edileceğini belirtti.

MO(OA/BT) (FOTOĞRAFLI)