Fatih YILMAZ / TOKAT, 29 Nisan () - TOKAT Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veyis Yarar, kentte yaşanan don olaylarından dolayı bal hasadının yüzde 35-45 düşmesinin beklendiğini söyledi.

Tokat Arı Yetiştiricileri Birliği'nde basın toplantısı düzenleyen Başkan Veyis Yarar, il genelinde bu yıl yaşanan don olaylarından, meyve çiçeklerinin zarar gördüğüne dikkat çekti. Ayrıca don olaylarından dolayı çok sayıda arının da telef olduğunu vurgulayan Yarar, ''Normal yıllarda bu mevsimlerde koloni başı 100-150 gram polen alınabiliyorken bu sene polen sıkıntısı nedeniyle arıların bahar gelişimi oldukça yavaşlamış durumda" dedi ve ekledi:

"Bu yıl arıcılarımız da bal hasadının yüzde 35-45 düşebileceğini ve ülkemizde bal sıkıntısı yaşanacağını ve dolayısıyla bal fiyatlarında yüzde 45 dolayında artacağını da tahmin ediyoruz. Tüketicilerimizden bal alırken çok dikkatli olmalarını sahte bal almamalarını, markalı ve tahlili yapılmış balları tercih etmelerini önemle rica ediyoruz."

İl genelinde 29-30 Mart tarihleri arasında etkili olan kar yağışı sonrası çiçek açan meyve ağaçları büyük zarar görmüştü.

FY(EA) (OSS) (FOTOĞRAFLI)