(Gelişmeler eklendi.)

İSTANBUL, 6 Ağustos () - ABD ekonomisinde canlanmanın hız kazandığına ilişkin verilerin etkisiyle güçlenen dolar, Türkiye'de Moody's'in not kıracağı kaygılarının da artmasıyla 2.16 lirayı aştı.

Dolar Mart ayından bu yana en yüksek olan 2.16 düzeyini aşarak 2.1660 liraya kadar yükseldi. ABD para birimi kesintisiz tırmanışın ardından, 2.1640 - 2.1650 lira bandında hareket etmeye başladı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Moody's beklentisinin "eksi yönde" olduğunu açıklaması sonrasında zayıflayan lira, euro karşısında da geriledi ve Avrupa para birimi 2.89 lirayı da aşarak 2.8958 liraya kadar yükseldikten sonra, 2.8920 - 2.8930 lira bandına çekildi.

Eurodaki yükselişin de etkisiyle, yarı yarıya dolar ve eurodan oluşan döviz sepeti 2.52 lirayı da geçti.

ABD'de ISM Hizmetler Endeksİ Temmuz'da 56.3 olan beklentiye karşılık 58.7 olarak açıklandı. ABD'de fabrika siparişleri de Haziran ayında yüzde 0.6 artış beklentisine karşın, artışın yüzde 1.1 gibi oldukça yüksek düzeyde gerçekleştiği açıklandı.

ABD ekonomisinde olumlu gelişmelerin yanında, küresel yatırımcılar, jeopolitik endişelerle gelişmekte olan piyasalardan çıkma eğilimine girdiler. Uluslararası hisse senedi piyasalarında gerilemeler yaşanırken, dolar olumlu ekonomik verilere dayalı olarak artan gücünü korudu.

Gelişmekte olan piyasalardan kaçışları özellikle Ukrayna'daki gelişmeler tetikledi. Rus birliklerinin Ukrayna sınırı yakınında yığınak yaptığı yönündeki haberlerin ardından bu piyasalarda satışlar hızlandı.