(TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin açıklamaları eklendi.)

İSTANBUL () - TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) kayıtlarına göre, Mart ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.3 artışla 13 milyar 14 milyon dolara yükseldi. Mart sonu itibarıyla ilk 3 aylık ihracat da yüzde 6.2 artarak 38 milyar 607 milyon dolara çıktı. İhracatın 2013 yılında büyümeye pozitif katkı yapmadığını söyleyen TİM Başkanı Mehmet Büyük ekşi, 2014 yılındaki daha olumlu gelişmeler beklediklerini vurguladı.

TİM verilerine göre, Mart ayında en fazla ihracatı, 2 milyar 127 milyon dolar ile otomotiv sektörü yaparken, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 1 milyar 604 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü ise 1 milyar 468 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.

Mart ayında en fazla ihracat artışı, yüzde 32.9 ile su ürünleri ve hayvansal ürünler, yüzde 29.6 ile tütün ve yüzde 26 ile meyve sebze ürünlerinde yaşanadı.

Mart ayında en fazla ihracat yapılan 3 ülke sırasıyla Almanya, Irak ve İngiltere oldu. Türkiye'nin Almanya'ya ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16.4 artarken, Irak'a ihracat yüzde 7.2 ve İngiltere'ye ihracat da yüzde 22.5 artış gösterdi.

Mart ayında ihracatın en yüksek arttığı ülkelerin başında yüzde 148 ile Vietnam, yüzde 123 artış ile Norveç, yüzde 118 artış ile Kolombiya yer aldı. Türkiye'nin Mart ayında AB'ye ihracatı yüzde 13.2 artarak 5 milyar 974 milyon dolara, Ortadoğu'ya ihracatı da yüzde 7.9 artarak 2 milyar 463 milyon dolara yükseldi.

İller arasında en fazla ihracat artışı, otomotiv ve yedek parça üretiminin yapıldığı Sakarya oldu. Sakarya'nın ihracatı Mart ayında yüzde 56.4 arttı. Sakarya'yı yüzde 27.3 ihracat artışıyla Manisa ve yüzde 11.4 ihracat artışıyla Denizli izledi.

İzmir'in ihracatı yüzde 6.8, Ankara'nın ihracatı yüzde 6.0, Gaziantep'in ihracatı yüzde 5.4, Bursa'nın ihracatı yüzde 2.5, İstanbul'un ihracatı yüzde 1.4 artış gösterdi. Kocaeli'nin ihracatı yüzde 2.4, Hatay'ın ihracatı da yüzde 12.3 geriledi.

İhracatın 2013 yılında büyümeye pozitif katkısı olmadı

İhracat verilerini değerlendirirken, 2013 yılıda büyümenin yüzde 4 olarak açıklandığını anımsatan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu dönemde ihracatın büyümeye "pozitif katkı" vermediğine dikkat çekti ve ekledi:

"Senelik toplamlara baktığımızda özel tüketim harcamaları ve finans sektörlerinin büyümeye ağırlıklı katkı yapan sektörler olduğunu gözlemliyoruz. İmalat sektörlerinin de yüzde 4.7 büyüyerek büyümeye net 1.2 puanlık katkı yapmalarını sevindirici ve sürdürülmesi gereken bir gelişim olarak görüyoruz. 2014’te ekonomik büyüme modelimizin ihracat ve imalat sektörlerine dayanması gerektiğini ve bu yılı bir fırsat yılı olarak gördüğümüzü sürekli vurgulamaya devam edeceğiz.”

Mehmet Büyükekşi, yılın ilk aylarında görülen ihracatta yukarı ve ithalatta aşağı yönlü gelişmelerinin yanısıra, özellikle AB kaynaklı dış pazarlardaki talep artışları, rekabetçi kur avantajı ve altının baz etkisinin ortadan kalkması gibi faktörlerin de etkisiyle ihracatın büyümeye olumlu katkı yapacağını ifade etti.

Yükselen enflasyon üreticiyi zorluyor

Son faiz artırımının ardından döviz kurlarında dalgalanmanın durduğuna dikkat çeken Büyükekşi, “Döviz kurları nispeten dar bir bantta salınmaya başladı. İhracatçılarımız için volatilitenin azalmasını çok olumlu buluyoruz. Hem dalgalanmanın azalması hem de döviz kurlarının rekabetçi seviyelerde yer alması ihracatımız açısından son derece güzel gelişmeler” dedi.

Büyükekşi, üretici enflasyon oranlarının, üretenlerin ne kadar zor durumda olduğunu gösteren bir sinyal olduğunu söyleyerek, “Üretici enflasyonu Şubat ayında yıllık bazda yüzde 12.4 çıkarken, tüketici enflasyonu yüzde 7.9 oldu. Rakamlar bize zayıf talep sebebiyle tüketicilerin fiyata karşı hassasiyetinin arttığını gösterdi” diye konuştu. Bu durumun, aramalı-yatırım fiyatlarında artışa sebep olduğuna dikkat çeken Büyükekşi, ortaya çıkan büyüme ve firmaların yaşayacağı kar krizinin önemine dikkat çekti.
 (OSS)