İSTANBUL, 15 Temmuz () - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Irak’ta yaşanan çatışmaların ardından bu ülkeye yapılan ihracatın Haziran ayında yüzde 21 gerilediğini hatırlatarak, kayıpların yüzde 30’a yükseldiğini söyledi.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği’nin (TASD) düzenlediği iftar yemeğinde konuşan Mehmet Büyükekşi, komşu ülkelerde yaşanan her türlü gerilimden Türkiye’nin olumsuz etkilendiğini vurguladı. Bir an önce başta Irak ve Suriye olmak üzere bölgedeki çatışmaların sona erdirilmesini arzuladıklarını anlatan Büyükekşi şöyle devam etti:

"Irak, yıllık 12 milyar dolar ihracat ile Almanya'nın ardından ikinci büyük ihracat pazarımız. 2014'ün ilk 5 ayında Irak'a ihracatımız yüzde 11 artışla 5 milyar 40 milyon dolara yükseldi. Ancak Haziran ayında aylık ihracat yüzde 21 geriledi. Bugün ise ihracattaki gerileme yüzde 30’a yükseldi. Bu son derece önemli bir oran. Irak'a yaptığımız ihracatın olağan seyrinde devam etmemesinin ihracat artışına 2.5 puan negatif etkisi var."

Konuşmasında, Türkiye’nin 1 milyar doların altında ayakkabı ihracatı gerçekleştirdiğini hatırlatan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi1,5 milyar dolar olarak belirlenen 2023 ihracat hedefinin sektör tarafından 2 milyar dolara çıkarıldığını hatırlattı.

TASD Başkanı Hüseyin Çetin de çatışmaları bir an önce sona erdirecek adımların atılmasını beklediklerini söyledi ve "Bir yandan savaş koşulları öte yandan ucuz ve sağlıksız ithalat baskısı ayakkabı sektörümüzü olumsuz etkiliyor. Ancak tüm sıkıntılara rağmen, ihracatı ve sektörü geliştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.