Eyyüp BURUN/GAZİANTEP, () - TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin 2023 yılında belirlediği 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması için katma değeri yüksek ürünler üretmesi gerektiğini söyledi.
TİM'in ihracatçı firmaların strateji, vizyon ve hedeflerini kurgulamaları için başlattığı 'Tik Akademi 2023' toplantısı Gaziantep'te yapıldı. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Konferans salonunda düzenlenen toplantıya; Gaziantep Valisi Erdal Ata, Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Şahan, HSBC Türkiye, Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Virma Sökmen ve Ekonomi Profesörü Prof. Dr. Kerem Alkin ile ihracatçılar katıldı.
Toplantıda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yılı olan 2023 için 500 milyar dolar ihracat hedefinin konulduğunu ifade etti. 2023 hedeflerine ulaşmak için katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi gerektiğini dile getiren Büyükekşi şöyle konuştu:
"Hepimizin bildiği gibi 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var. Biz bu hedef için bir yol haritası ortaya koyduk ve ihracata dayalı bir büyüme modeli olması gerektiğini söyledik. Bu yol haritası şu anda bir devlet projesi haline geldi. 2023 hedefimize ulaşmak için geçtiğimiz 12 yılda ihracatımızı yüzde 14 arttırdık. Bundan sonraki 9 yılda da ihracatımızı yılda yüzde 13 arttırmalıyız. Daha fazla büyüyebilmemiz içinde sık sık gündeme getirdiğimiz katma değeri arttırma zorunluluğunu ve bu katma değeri arttırabilmek içinde, inovasyon, Ar-Ge, marka ve tasarım konusunda çalışmalar yapmamız gerektiğini hep gündeme getiriyoruz. Biz özellikle bu konuda şunu sık sık vurguluyoruz. Türkiye'nin ortalama birim başı ihracat değeri ortalama 1,47 sent civarında, halbuki bugün Güney Kore'ye baktığımızda bu oran 3, Almanya'da 4, İsviçre'de 4,5 dolarlar seviyesinde. Biz şu anda ihracatımızı sadece miktar olarak değil fiyat olarak da daha yükseğe çekmeliyiz. Yükte hafif, pahada ağır mallarla konteynerlerimizi doldurmamız gerekiyor. Bunun içinde bir Türkiye markası çalışması yapıyoruz."
Konuşmaların ardından '2023 İhracat Stratejisinde Gaziantep ve Markalaşma' konulu seminer düzenlendi. Firmaların strateji, vizyon ve hedeflerini kurgulamaları amacıyla hayata geçirilen 'Tim Akademi 2023' projesi kapsamında Anadolu'nun 9 şehrinde daha toplantılar düzenleneceği bildirildi.

EB(HK/ESM) (FOTOĞRAFLI)