Türkiye'ye karşı dış ticarette uluslararası hukuku ihlal eden yaklaşımlara giren Rusya'ya karşı alternatif pazar çalışmalarına hız verildi. Tercihli Ticaret Anlaşması ve Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) ile Rusya kaynaklı kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor.

Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yol haritasına göre öncelikli olarak Azerbaycan veKazakistan ile tercihli ticaret anlaşması devreye alınacak. Star'da yer alan habere göre;Anlaşmanın 1 Ocak 2017'de devreye girmesi planlanıyor. Pakistan ile STA imzalama süreci başlatıldı. Japonya, Meksika, Peru ve Ukrayna gibi ülkelerle de STA müzakereleri devam ediyor

ÖNCELİK ORTA ASYA

Tercihli ticaret anlaşması ile gümrük vergileri düşürülürken, sanayi, tarım gibi alanlarda karşılıklı yatırımların artırılması üzerinde duruluyor. Ortak yatırımların desteklenmesi, yatırımların karşılıklı korunması da masada yer alıyor. İran ile 1 Ocak 2015'te devreye alınan tercihli ticaret anlaşması ile Türkiye'den 140, İran'dan 125 olmak üzere toplamda 265 üründe gümrük vergileri aşağıya çekilmişti. Çalışmalar hakkında değerlendirmede bulunan Ekonomi Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'nin dış ticaretini artırıcı yeni projelerin yeni yılda hayata geçirileceğini belirterek önceliğin Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile Balkan ülkeleri olacağını söyledi.

PERU VE UKRAYNA İLE STA

Türkiye yeni yılda Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzaladığı ülkelerin sayısını artırmayı planlıyor. 2015 yılında Malezya ile STA yürürlüğe girerken, Güney Kore ile Hizmet Ticareti ve Yatırım Anlaşması, Singapur ile de STA imzalandı. Japonya, Meksika, Peru ve Ukrayna ile de müzakereler devam ediyor.

239 ÜLKE VE GÜMRÜK BÖLGESİNE İHRACAT

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre ülke 2015 yılında yüzde 46.4'lük pay ve 62 milyar dolarlık tutarla Avrupa Birliği (AB) en fazla ihracat gerçekleştirilen bölge oldu. Geçen yıl en fazla ihracat yapılan ikinci bölge yüzde 19.5'lik pay ve 26.1 milyar dolarla Ortadoğu oldu. Ortadoğu ülkelerine ise ihracat çoğunlukla Irak etkisi sebebiyle yüzde 10.4 geriledi. Ruble ve Ukrayna-Rusya krizi diğer Bağımsız Devletler Topluluğu ekonomilerini de olumsuz yönde etkiledi. Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine ihracat yüzde 31.6 oranında geriledi. Afrika'ya olan ihracat ise petrol ve emtia fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle yüzde 8.8 gerileyerek 12.3 milyar dolar oldu. 2015'te Türkiye'den 239 ülkeye ihracat gerçekleştirildi.Ticarette Rusya'nın alternatifi iki ülke