Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 9 Ağustos'ta gerçekleştirdiği tarihi zirvenin ardından tekstil ve hazır giyim sektöründe çarklar hızlandı.Rusya'daki fuarlara katılmak için harekete geçen tekstilciler, Rus şirketlerle ilişkilerini eski seviyelere çekmek için ülkeye çıkarma yapacak. Bu yıl sonuna kadar satışların yüzde 20 artacağını vurgulayan tekstilciler, 2017'de 1.5 milyar dolarlık ihracat rakamlarına ulaşmayı hedefliyor. Rusya'da 800'e yakın mağazası olan Türk perakendeciler de yeni mağazalar açamak için harekete geçti. Tekstilciler, Rusya ekonomisinde toparlamaya paralel 2017'de ihracatın çok daha iyi noktalara geleceği konusunda hemfikir.

İHRACAT % 20 ARTACAK
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Rusya'daki fuarlara katılım için başvuruların hızlandığını söyledi. Tanrıverdi, "Rusya'ya tekstil ve hazır giyimde en yüksek ihracatı 1.5 milyar dolarla 2013'te yaptık. Bu rakam ülkenin yaşadığı ekonomik krizin etkisiyle her yıl ortalama yüzde 50 düştü. Uçak krizi de bunun tuzu biberi oldu. Şu an rakam 250 milyon dolara kadar geriledi. Ancak iki liderin bir araya geldiği zirve sonrası umutlarımız arttı. Ayrıca Rusya ekonomisinde de toparlanma var. Bu yıl ihracatta yüzde 20'lik bir artış bekliyoruz. 2017'de ise 2013 rakamlarını yakalamayı hedefliyoruz" dedi. Ağırlıklı olarak Rusya'ya ihracat yapan firmaların çarklarının yeniden dönmeye başladığını aktaran Tanrıverdi, şirketlerin pazarlama ekiplerinin de Rusya yolcusu olduğu bilgisini verdi.

KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİK
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo da ülkede derneğe üye 800'e yakın mağazanın bulunduğunu hatırlatarak, şunları anlattı: "Rusya ile ilişkilerimizin düzeleceğine inancımız tamdı. Hiçbir yatırımcımız ülkeden çıkmadı. Hatta krizi fırsata çeviren ve yeni yatırım yapan firmalarımız oldu. 1-2 ay içinde 24 Kasım öncesine döneriz. Ülkede mağaza yatırımlarımız devam edecek."

2017'DE 3 MAĞAZA AÇACAK
Kiğılı CEO'su Hilal Suerdem, 2017'de Rusya'da üç mağaza açacaklarını söyledi. Suerdem, "Biz Rusya'ya girme hazırlığı yaparken uçak krizi yaşandı. Zirvenin ardından yeniden görüşmelere başladık. Franchise yatırımı yapacağız. 2017'nin ilk çeyreğinde Moskova'da ilk mağazamızı açacağız. Yıl içinde sayıyı üçe çıkarmayı hedefliyoruz"
dedi.

YENİ AVM'LER PAZARIMIZI BÜYÜTÜR
Rusya'da iki mağazası olan LCW Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, "Kriz döneminde mağaza doluluklarımız yüzde 50-60'lara kadar gerilemişti. Ancak son iki aydır doluluk arttı. Önümüzdeki dönemde Türk müteahhitlerin yaptığı AVM'ler de devreye girecek. Bu pazarı daha da hareketlendirecek" diye konuş- Vahap tu