DİYARBAKIR'da düzenlenen Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Yerel ve Ulusal Firmalar İşbirliği Toplantısı'nda konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Bu kent, bu coğrafya ne zorluklar yaşadı. Ne zahmetler yaşadı ama onların hiçbir tanesi inşallah geri gelmeyecek ve bütün bu yaşadığımız sıkıntılar iyinin daha iyinin doğum sancıları olduğunu ben temenni ediyorum" dedi.
Diyarbakır Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Yerel ve Ulusal Firmalar İşbirliği toplantısı Diyarbakır'da düzenlendi. Toplantıya yerli ve yabancı tekstil firma yöneticilerinin yanı sıra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, İtalya'nın Prato Ticaret Odası üyeleri, İSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği Başkanı Ali Ulvi Orhan, Ticaret ve SanayiOdası Başkanı Ahmet Sayar ile tekstilci iş adamları katıldı.
BAYDEMİR: EKONOMİK VE SOSYAL KALKINMA, KÜLTÜR, KİMLİK KADAR ÖNEMLİ
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, konuşmasına katılımcıları Kürtçe ve Zazaca selamlayarak başladı. Birlik ve beraberlik mesajları veren Baydemir, "İnşallah daha ferah günler bizleri bekliyor, ama daha fazla çaba sarf etmek gerekiyor. Bunu birlikte yapmalıyız. Bir daha ne gerilla ne de asker cenazesi gelmeyecek şekilde bu barış sürecinin sonuca varması için çaba göstermeliyiz" dedi.
Diyarbakır'ın kültür, sanat, ticaret, turizm, organik tarım ve tekstil sektöründe Ortadoğu'nun merkezi olmak için çaba sarf ettiklerini belirten Baydemir kente yapılacak yatırımların önemini anlatırken davetlilere esprili bir çağrı yaptı. Kentte suyu musluktan içtiklerine dikkat çeken Başkan Baydemir " Bu arada İstanbul'da içme suyuna ayrıca para veriyorsunuz. Gelin buraya yatırım yapın. Hiç değilse ek bir külfetten kurtulmuş olursunuz. Bu da belediyenin bir teşviki olsun" dedi.
Ülkede son günlerde kimi tartışmalara bakıp moral bozukluğuna girmemek gerektiğini vurgulayan Baydemir, "Bu kent, bu coğrafya ne zorluklar yaşadı. Ne zahmetler yaşadı ama onların hiçbir tanesi inşallah geri gelmeyecek ve bütün bu yaşadığımız sıkıntılar iyinin daha iyinin doğum sancıları olduğunu ben temenni ediyorum. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Belediye Başkanı olarak, barış, demokrasi, insan hakları, kültür ve kimlik bunlar ne kadar önemli mevzularsa en az onların toplamı kadar ekonomik sosyal kalkınma da önemlidir. Ekonomik ve sosyal kalkınmayı önceleyen bir idari yerel perspektif hasıl olmuş durumdadır. Bundan sonrası artık bir adım, bir eylem bin söylemden daha iyidir" dedi.
ORHAN: SÜREÇ HEP BİRLİKTE KORUNMAK ZORUNDA
İSO Yönetim Kurulu Üyesi Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği Başkanı Ali Ulvi Orhan, bölgeye tekstilci çekme konusunda güven unsurunun çok önemli olduğunu belirterek, çözüm sürecinin önemine değindi. Orhan şöyle konuştu:
"Bu süreç çok önemli. Yöre insanı, bölge ve batı bu süreci hep beraber korumak zorunda. Doğusuyla, batısıyla barışalım. Bunun için batılı ne kadar dikkat edecekse doğulunun da aynı azami gayreti göstermesi gerekiyor. Bu çok önemlidir. Bölgede kalifiye eleman sorunu var ve bunu firmaların aşması gerekiyor. Yatırımların yüzde 50'si birinci bölgeye yapılıyor. Demek ki halen sorunlar var. Türkiye tekstil ve hazır giyimde İstanbul'un göbeğinde yatırım yapmak artık çok zor. Bölgede genelde ihracat ağırlıklı işlerin yapılması lazım. Diyarbakır Irak, İran, Körfez ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerine sınır komşusu gibi. Bu çok büyük bir avantaj. Teşvikler 5. ve 6. bölgenin daha fazla kalkınması içindir. Ama yine batı alıyor, teşviklerin büyük çoğunluğunu. İnsanlar bilmediği yere yatırım yapmak istemiyor. Nedeni tamamen ekonomik. Bu coğrafyanın yetiştirdiği başarılı insanlar var. Bunların İstanbul'da güzel yatırımları var. Onların buraya yapacakları yatırımı diğer yatırımcıları da tetikler. Bu da çabuk kalkınmayı sağlar."