AK Parti'nin yeniden tek başına iktidar çoğunluğunu elde etmesinin ardından seçim vaatleri yaşama geçirilmeye başlıyor.

Hükümet asgari ücretin bin 300 lira olması için Aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na teklif verecek. 1 Ocak 2016'da işçinin cebine yaklaşık 400 liralık zamlı ücret girecek. Aynı dönemde asgari ücret işin tehlikesine göre değişecek. Madenler gibi tehlikeli işlerde çalışanların ücretleri de ikiye katlanacak. Bakanlık tarafından tespit edilecek asgari ücretin en az 2 bin 600 lira olması bekleniyor. Aylık primlerle birlikte bu tutarın 3 bin liraya ulaşacak. Asgari ücret, her yıl aralık ayında toplanan, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin yer aldığı Asgari Ücret Komisyonu tarafından belirlenecek. 
 
% 30'LUK ARTIŞ OLACAK
 
Mevcut brüt asgari ücretin aylık milli gelire oranı yüzde 47 düzeyinde. Yeni yılda asgari ücretin 1.300 lira olması ile birlikte bu oran yüzde 57'ye çıkacak. 
Yüzde 30'luk artış işçi ücretlerine 400 lira olarak yansıyacak. Bu artış sadece 5 milyon asgari ücretliyi ilgilendirmiyor. Çalışma yaşamındaki bir çok gösterge asgari ücrete endeksli olduğu için toplumun geniş bir kesimi bu artıştan etkileniyor. Türkiye, asgari ücretin milli gelirdeki payına göre yüzde 59 olan Almanya'ya yaklaşırken, birçok AB ülkesini de geride bırakmış olacak. Mevcut tabloda, İngiltere, Fransa, İrlanda, Belçika gibi AB ülkelerinde asgari ücretin aylık gelire oranı Türkiye'nin üzerinde bulunuyor. Yunanistan, Slovenya gibi ülkeler ise Türkiye'ye yakın görünüyor. Diğer yandan birliğe yeni katılan ülkelerde ise Türkiye'den daha düşük düzeylerde asgari ücret belirleniyor. Arnavutluk, Romanya, Sırbistan, Macaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Letonya'da ise 160-300 euro arasında değişiyor. 
 
SEKTÖRE GÖRE ÜCRET BELİRLENECEK
 
Yeni sistemde çok tehlikeli işlerde çalışanlara yönelik asgari ücret yeniden belirlenecek. Yeni yılda brüt asgari ücret 1.647 liraya çıkacak. Örneğin, yer altında çalışan 50 bin işçi ile birlikte diğer tehlikeli işler için de farklı ücretler ortaya konulacak. Az tehlikeli sınıfta yer alan çalışanların asgari ücreti ise taban seviyesinde kalacak. Bu kapsamda çok tehlikeli işler yeniden sınıflandırılacak. Deri fabrikaları, maden yağı, parafin gibi petrol türevi yakıt, renklendirme maddeler, karbonat üretimi, uranyum ve toryum maddelerinin zenginleştirilmesi, organik kimyasal ve boya üretimi, ağız, diş bakımı ürünleri imalatı, cam, ayna imalatı, çelik dökümü, nükleer reaktörler ve parça imalatı, bomba, füze, askeri silah imalatı gibi çok sayıda sektör bulunuyor. Her biri için ayrı asgari ücret belirlenecek. Madenlerdeki artış ise geçen yıl Meclis'e gönderilen İş Güvenliği Yasası kapsamında ikiye katlanacak. 
 
SENDİKALAR REFAH PAYI İSTİYOR
 
Geçen yıl yapılan toplantıda Türk-İş asgari ücretlilere ayrıca refahtan pay verilmesini talep etti.
 Türkiye İstatistik Kurumu'nca belirlenen net tutarın esas alınarak, bunun üzerine bu yıl için öngörülen enflasyon hedefi ile ekonomik büyüme göz önüne alınarak refah payı ilave edilmesini istedi. 
 
ÇİFTÇİYE 2 MİLYARLIK DOPİNG
 
Bir milyonun üzerindeki çiftçinin de yüzü gülecek. Gübre ve yemde KDV'nin sıfırlanması ile birlikte yemde 1 milyar lira, gübrede 1 milyar lira olmak üzere 2 milyar lira çiftçinin cebinde kalacak.Tehlike işte çalışana 3 bin TL asgari ücret