Hangi sözleşmelilerin kadroya alınacağına ilişkin listenin yeni Bakanlar Kurulu tarafından 6 ay içinde ilan edileceğini söyledi. Kamuda 750 bin civarında taşeron işçi olduğunu anımsatan Çelik, taşeron kadrolarını 'asıl işçi' ve 'yardımcı işçi' ayrımına göre yapılacağını da açıkladı.

Faruk Çelik'in açıklamalarının detayları şöyle:

"Kamu için olmaz denilen kadrolarda çalışanlar kesinlikle kadroya alınacak.
Bu konuyla ilgili yasal düzenlemeyi yaptık. 7 Haziran'daki karmaşa içerisinde yaptığımız birçok şey açıklanamadı. Bunların hepsi, birkaç cümlelik insanların zihnini bulandıran kavramlarla karışıp gittik. Yeni bakanlar kurulunda görev alacak arkadaşlar ilk 6 ay içerisinde neşter atacak diye düşünüyorum.

"SENDİKALAR DEVREYE GİRECEK"

750 bin civarında kamuda çalışan eleman var. Bunların tümünü toparlayacak bir yasa yaptık. Mesela TRT'de hizmet alımı olacaksa, Maliye Bakanlığından alınacak vizeyle, kim ne amaçla işe başlatılmışsa o amaçla hizmetini sunacak. Taşeronla ilgili, kamunun ihtiyacı varsa, olmazsa olmazlar kadroya alınacak. Mesela, hasta bakıcı bir kardeşimiz. Hastayı ameliyattan odasına kadar götürüp ilgileniyor.
Hizmet alımı var. Hizmet alımı yapılacak işler de netleşecek. Sendikalar, ilgili bakanlıklar çalışmayı yapacaklar. "Şuradaki elemanlar asıl işçidir kadroya, şurdakiler de yardımcı işçidir" denilecek, onlara da asıl işçinin elde ettiği hakları yardımcı işçilere de verilerek alımı yapılacak. Yeni bakanlar kurulunda görev alacak arkadaşlar ilk 6 ay içerisinde neşter atacak diye düşünüyorum.

"YASASI ÇIKTI BAKANLAR KURULU KARARI BEKLENİYOR"

Yasa çıkmıştı, bir bakanlar kurulu kararı yayımlanması gerekiyor. Sosyal tarafların görüşünü alacak bir atmosfer oluşmadı ki. Seçim sonrasına kaldı. 1 Kasım sonrasına kaldı. Bu iş şimdi çözülüyor. Taşeron diye ifade ettiğimiz kişilerin durumu 6 ay içerisinde netlik kazanıyor. Tarafların katılımıyla en sağlıklı şekilde netlik kazanacak. Emeğin istismarına son verilecek. Bütün kamu kurumlarını kapsıyor. Kim hizmet alımında kim asıl kadroda olacak netleşecek.

Bugünün sorunu değil bu. İş yeri sayımız arttı. İhtiyaçların hizmet alımı şekilde karşılanması arz etti. Mesela kamuda çalışıyor, yıl sonu geliyor, 15 gün işten çıkarılıyor. Neden? Kıdem tazminatı talep etmesin diye. Artık kıdem tazminatı da alacak. 7 Haziran karmaşası içerisinde bunlar anlatılamadı. Çözüleceğini herkes bilsin.Taşeron kadro kimleri kapsıyor