MANİSA’da tarımsal üretime uygun alanların sigortalanmasının ay sonunda sona ereceğini hatırlatan TARSİM Müdürü Fahri Yıldırım, çiftçileri son günü beklememeleri yönünde uyardı.
Manisa Tarım Sigortaları Merkezi (TARSİM) Müdürü Fahri Yıldırım, geçen yıl mayıs ayında Sarıgöl ve çevresinde meydana gelen dolu ve don olaylarını hatırlatarak, bu yıl sigorta yaptıran üreticilerin sayısının arttığını bildirdi. Fahri Yıldırım, 28 Şubat'ın tarımsal alanların sigortalanmasında son gün olduğunu vurgulayarak, dolu ve don olaylarının bu yıl sigortalama oranlarını arttırdığını dile getirdi. Sarıgöl’de 2013 yılında 4 bin 303 poliçenin bulunduğunu belirten Yıldırım, 2014 yılında sayının 5 bini geçeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Yıldırım, “Çiftçilerimiz tarım sigortasının son günü olan 28 Şubat’ı beklemesinler, sigortalarını bir an önce yaptırmalarını öneriyoruz” dedi.
SİGORTANIN YARISI DEVLETTEN
Sarıgöl ve çevresinde 2013 yılı Mayıs ayında meydana gelen dolu ve don olaylarında 2 bin 225 üreticiye toplam 27 milyon 254 bin lira zarar ödemesi yaptıklarını kaydeden Yıldırım, “2013 yılında, sadece Sarıgöl’de 4 bin 303 sigorta poliçesi oldu. Bu poliçelerin kapsadığı alan 31 bin dekarlık üzüm bağı ve diğer ürünler içindir. Geçen yılki, bu alanların tarım değeri ise 106 milyon TL” diye konuştu.
TARSİM Müdürü Fahri Yıldırım, mart ayının ilk haftası Sarıgöl’de TARSİM Sigortası konusunda üreticileri yönelik toplantı yapacaklarını belirtti. Tarım sigortalarının yarısını devletin karşıladığını dile getiren Fahri Yıldırım, don ve dolu sigorta paketinde primlerin yüzde 65’ini devletin, yüzde 35’ini çiftçinin karşıladığına dikkat çekti. Müdür Yıldırım, doluya karşı yapılan tarım sigortası primlerinde ise yüzde 50’si devlet, yüzde 50’sinin çiftçi tarafından karşılandığını kaydetti.