Gıda ürünlerinin üretiminden tüketimine her aşamasını takip edecek ‘Değerlendirme Komitesi’ kuruldu. Komite tarlada 50 kuruş olan ürünün pazarda 2 lira olmasına kadar olan süreci izleyecek.
GIDA ürünlerinde arz-talep, dış ticaret ve üretim-tüketim dengelerini temel alarak fiyat gelişimini izleyecek 'Değerlendirme Komitesi' kuruldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan genelgesinde, 'Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi'nin kurulduğunu açıkladı. Davutoğlu genelgede, "Komite, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarının başkanlığında; Ekonomi, Gümrük ve Ticaret, Kalkınma ve Maliye Bakanlıklarının Müsteşarları, Hazine Müsteşarı, Merkez Bankası Başkanı ve TÜİK Başkanı'nın katılımıyla oluşturuldu" dedi.

Tüm aşamalar izlenecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülecek çalışmalarda fiyatları artıran tüm aşamalar dikkatli olarak izlenerek tüm aşamalar raporlanacak. Örneğin tarlada 50 kuruşa satılan bir mandalinanın market veya pazarda 2 liraya satılmasındaki tüm süreç komite tarafından izlenecek. Düzenlenecek raporda haksız kazanca sebep olan gelişmeler ve diğer öneriler sıralanacak. Raporun sonucuna göre Tarım Bakanlığı'nın yanı sıra Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da alması gereken tedbirleri hayata geçirecek.

60 bin kişilik istihdam

Tarım Bakanlığı, 2015'te de kırsal kalkınma desteklerine devam edecek Kırsal kalkınma destekleriyle toplamda 6 bin tesise ve 60 bin istihdama ulaşılacak. Gelecek yıl gıda tesisleri kurulmasına yönelik projelere destek verilecek. Program kapsamında bugüne kadar 5 bin 450 tesis kuruldu. 2016 Antalya Botanik Expo'su için gerekli çalışmaların 2015'te bitirilmesi hedefleniyor. Yapımı devam eden 120 bin ton kapasiteli hububat siloları hizmete açılıp 140 bin ton kapasiteli yeni siloların yapımına başlanacak.