YOZGAT'ta bu yıldan itibaren tüm tarımsal üretimin kayıt altına alınıp, takibinin yapılması amacıyla tarım mühendisleri ve veteriner hekimlere tablet dağıtıldı.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, tarım mühendisleri ve veteriner hekimlerin katılımı ile düzenlenen toplantıda, 'Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi' hakkında bilgi verdi. Özdemir, 'Tarım Bilgi Sistemi' içerisinde yer alan 'Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi' (TÜKAS) ile tüm tarımsal işletmelerin üretim bilgilerinin kayıt altına alınarak işletme bilgilerinin tamlığının ve güncellenmesinin sağlanmasının hedeflendiğine dikkat çekti. Özdemir, "Tarımsal işletmelerin temel değişkenlerinden elde edilen bu kayıtlar 2014 yılı Genel Tarım Sayımı için de esas teşkil edecektir. Bu amaçla, Tarım Bilgi Sistemi kullanılarak 2014 yılı genel tarım sayımının yapılması ve Kayıt Sistemi'nin sürdürülebilirliğinin sağlanmasına ilişkin protokol Bakanlığımız ve Kalkınma Bakanlığı arasında imzalanarak, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir" dedi.
TÜKAS ile tarımsal üretim ve ekipmanlarıyla ilgili bütün bilgilerin tek çatı altında eksiksiz ve detaylı olarak toplanacağına vurgu yapan Özdemir, şunları anlattı:
"Köylerimizde görev yapan arkadaşlarımız, sorumlu oldukları bölgelerdeki tarım işletmelerine ait bilgileri kayıt ederek, bakanlık merkezdeki veri tabanına aktaracaklardır. Ayrıca bakanlığımızca daha önce kayıt altına alınmayan veya alınamayan tarımsal varlıklar da bu sistem sayesinde kayıt altına alınmış olacak. Bu sistemle elde edilen kayıtlarda tarım işletmesi bazında, ülke genelinde tarım istatistiklerinin oluşturulması hedeflenmektedir. Yapılacak istatistik kayıtları ve ÇKS sistemine kayıtlı olmayan arazilerin kayıt edilmesi 30 Ağustos 2014 tarihinde sona erecektir."
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Özgür Memiş ise, bakanlığın tarım politikalarının oluşturulmasına yönelik tarımsal işletmelere ait tarımsal faaliyetlerin tamamının kayıt altına alınmasının amaçlandığını belirtti. Memiş, Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi kapsamında işletmelerin kayıt altına alınması, tarım sayımı ve tablet kullanımı hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Daha sonra Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi kapsamında istihdam edilen 107 mühendis ve veteriner hekime 3G internet bağlantılı mobil tablet dağıtımı yapıldı.

FOTOĞRAFLI