Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandında 50 baz puanlık indirime gitti. Böylece Merkez Bankası faiz koridorunu tarihin en düşüğüne çekti.


Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası Haziran ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında koridorun üst bandında 50 baz puanlık indirime gitti.

Reuters'ın 17 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette katılımcıların neredeyse tamamı koridorun üst bandında 50 baz puan indirim bekliyordu. TCMB Haziran ayında faiz koridorunun üst bandını oluşturan gecelik marjinal fonlama faizini 50 baz puan indirerek yüzde 9’a çekti. Politika faizi olan bir haftalık repo faizini ise beklentiler doğrultusunda yüzde 7.5'te, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini ise yüzde 7.25 seviyesinde tuttu.

4 AYDA 1,75 PUAN FAİZ İNDİRİMİ
Merkez Bankası Mart ayından bu yana art arda yaptığı 4 indirimle faiz koridorunun üst bandını 175 baz puan aşağı çekti.

Merkez Bankası'nın karara ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: 
"Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmekte. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir.

İç talep büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini korumaktadır. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

SADELEŞME YÖNÜNDE ÖLÇÜLÜ BİR ADIM 
Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşanmıştır. Kurul, sıkı para politikası duruşunun, temkinli makroihtiyati politika çerçevesinin ve 2015 yılı Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını değerlendirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir.

LİKİDİTE POLİTİKASINDAKİ SIKI DURUŞ KORUNMALI
Son aylarda işlenmemiş gıda fiyatlarının olumlu seyri ve çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeye bağlı olarak enflasyonda belirgin bir düşüş gözlenmiştir. Bununla birlikte, hizmet enflasyonundaki ve birim işgücü maliyetlerindeki gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir.

PARA POLİTİKASINDAKİ SIKI DURUŞ SÜRECEK
Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir"

Tarihin en dar faiz koridoru (Merkez Bankası faiz kararı)