Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 'Tanzim satışta nohut 5,5 lira, mercimek 4,5 liradan bugün satılmaya başlanacak. Pirinci de haftaya kilosu 6 liradan satmış olacağız." açıklamasını yaptı.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tanzimde bakliyat satışına bugün başlanacağını açıkladı.


Pakdemirli, "Nohut 5,5 lira, mercimek 4,5 liradan bugün satılmaya başlanacak. Pirinci de haftaya kilosu 6 liradan satmış olacağız" diye konuştu.

Kooperatiflere yönelik düzenlemeler yapacaklarını söyleyen Pakdemirli, "Kooperatif ekosistemimiz biraz dağınık, değer üretmiyorlar. En geç yılın ikinci yarısından itibaren buraya da neşter atacağız" dedi.

Bakan Pakdemirli ayrıca, Hal Yasası'nın Meclis'in açılmasıyla hızlı şekilde yasalaşacağını ifade etti.

TANZİM SATIŞ NASIL BAŞLAMIŞTI?

İstanbul ve Ankara'da belediyeler ucuz sebze satışına 11 Şubat'ta başlamıştı. Sebze satış fiyatları tanzimde Ocak ayı ortalamalarına göre yarı yarıya düşük gerçekleşmişti.

Gıda fiyatlarındaki yükselişi "vatandaşı sömürü aracı" olarak tanımlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tanzim satışlar sebze-meyve halinde "terör estirenlerin" işini en kısa zamanda bitireceklerini söylemesiyle başlamıştı.

Piyasalar tanzimde satılan piyasaya göre düşük fiyatlı ürünlerin Türkiye genelinde enflasyona nasıl yansıyacağını izlerken bir diğer taraftan ise kısa süre önce fiyat toplama mekanizmasında güncellemeler yapan TÜİK'in tanzim satış noktalarından fiyat toplayıp toplamayacağını da yakından takip ediyorlar.


Piyasalarda tanzim satışların ne kadar süreceği de izlenirken bu sürece ilişkin açıklama ise ürünlerin üreticiden satın alınması aşamasında sürecin içerisinde olan Tarım Kredi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz'dan gelmişti. Poyraz tanzim satışta 2.5 aylık yani sezon ürünleri yetişene kadar satış için planlama yapıldığını belirtmişti.

Gıdanın manşet enflasyon üzerindeki etkisi yüzde 23 seviyesinde. Toplumun daha yoksul kesimleri için ise gıdanın tüketim sepetinin çok daha da büyük bir kısmını oluşturduğu biliniyor.

Öte yandan süpermarketler de tanzim satışlara benzer şekilde bir çok sebzeyi tanzim fiyatından ya da yakın bir fiyata ancak sınırlı miktarda satışına başladı. Marketlerdeki fiyat etiketine göre süpermarketler bu ürünleri maliyetinin altına satıyor.

Seracılık faaliyetlerinin yoğun yapıldığı Antalya başta olmak üzere bir çok ilde görülen yoğun yağışların da etkisiyle gıda fiyatlarındaki yükseliş Ocak ayında tüketici enflasyonunu da tetiklemişti.


TÜİK verilerine göre Ocak'ta ana harcama grupları arasında en yüksek artış yüzde 6.43 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Ekonomistler gıda fiyatlarındaki yüzde 6.4'lük artışın, yıllık gıda enflasyonunu TCMB'nin yüzde 13 olan 2019 varsayımının iki katından da fazla olan yüzde 31'e yükselttiğine dikkat çekiyorlar.

Şubat ayı enflasyonu ise önümüzdeki hafta açıklanacak.