BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kartları kullanımıyla ilgili yaptığı son düzenlemeye telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren işletme sahipleri tepki gösterdi. Taksit yasağıyla telefon satışlarının yüzde 80 düşeceğini belirten sektör temsilcileri, düzenlemenin gözden geçirilmesini istedi.
BDDK’nın 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren cep telefonlarında taksidi kaldırması, sektörde faaliyet gösteren firmalar arasında sıkıntılara neden oldu. Sektör temsilcileri Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TSO) biraraya gelerek, açıklama yaptı. Manisa TSO Meclis Başkanı Hayati Dolman, Meclis Başkan Yardımcısı Gültekin Aşçı, Manisa TSO Elektronik Ürünler İmalatı ve Ticareti Komitesi Başkanı Gökhan Palas, Başkan Yardımcısı Eray Mertcan ve Komite Üyesi Ali Yumuk, sektörde büyük bir krize yol açacağı düşünülen yeni düzenleme hakkında bir deklarasyon yayınladı. Cep telefonlarında taksidin kalkmasının cep telefonu satıcılarını zora sokacağını belirten Manisa TSO Elektronik Ürünler İmalatı ve Ticareti Komite Başkanı Gökhan Palas, “100 adet cep telefonu satan bir üyemizin fiyatı 2000 TL civarında olan telefonları peşin satması mümkün değil. Bu uygulama ile işletme sahipleri telefon satarken zorlanacak. Taksitli alışveriş yapan müşterilerimiz taahhütlü telefon alımlarına yönelecek. Alım gücünün zorlaştığı günümüzde taksidin kalkması sektörümüzü zora sokar” dedi.
'SAHTE CEP’LER ARTACAK'
Manisa TSO Meclis Başkan Yardımcısı Gültekin Aşçı, taksitlerin kaldırılmasıyla vatandaşların cep telefonu başta olmak üzere birçok elektronik cihaza taksitli sahip olabilmek için tüketici kredisine, senetli alışverişe yöneleceğini belirtti. Aşçı, “Kontör satışlarındaki taksidin engellenmesine bizler de olumlu bakıyoruz. Ancak bu kanun değişikliği, cep telefonu, bilgisayar ve tablette de uygulandı. Elektronik ve beyaz eşyada ise taksit 9 ile sınırlandırıldı. Vergiler ve hareketli kurlar sektörü zorluyor. Taksidin kaldırılması senetle satış, bankalardan tüketici kredisi, taahhütlü satışı zorlayacak. En olumsuz etkiye ise sahte cep telefonu satışlarının internet sitelerinden artışında tanık olacağız. Yurt dışından getirilecek telefonlardaki artışı göreceğiz. Bunların yaşanmaması için ilgili kurumların konuyla ilgili düzenleme yapmalarını, hükümetimizin de bir çözüm üretmesini bekliyoruz” diye konuştu.