TÜRKİYE Aşçılar Federasyonu (TAFED) Başkanı Zeki Açıköz, gastronomi turizminin geliştirilmesi için herkesin çaba göstermesi gerektiğini söyledi.
Antalya'da düzenlenecek FoodProduct Uluslararası Gıda İhtisas Fuarı ile BEVEX İçecek İhtisas Fuarı'na ilişkin basın toplantısına katılan TAFED Başkanı Zeki Açıköz, Türk mutfağının yurt dışında tanıtılması, gastronomi turizmi ve aşçılık eğitimleriyle ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türk mutfağının yurt dışında her geçen gün daha da fazla tanındığını ancak, bunun yeterli olmadığını ifade eden Zeki Açıköz, otellerdeki yemek sistemini eleştirdi.
ELİMİZDEKİ DEĞERİN FARKINDA DEĞİLİZ
Otellerde İtalya'dan gelen bir turiste İtalyan yemeklerinin ikram edilmesinin yanlış bir sistem olduğunu söyleyen TAFED Başkanı Zeki Açıköz, bunun yerine Türk mutfağına has yemeklerin sunulması gerektiğini vurguladı. Özellikle Antalya bölgesindeki otellerin yüzde 90'ının kış sezonunda kapalı olduğuna dikkati çeken Zeki Açıköz, şöyle konuştu:
"Otelleri kışın da hareketlendirmek için gastronomi turizmine yönelinmesi gerekiyor. Bu ülke ekonomisinin her boyutunu ilgilendiriyor. Antalya'ya bakın, böyle bir şehir dünyada yok. Ama biz elimizdeki değerlerin farkında değiliz. Bir gün Antalya'yı kaybedersek 'vay be ne şehirdi' deriz. Elimizde olan değerleri maalesef bilmiyoruz." 
"HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI"
Türkiye'deki gastronomi turizmini geliştirmek için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade eden Zeki Açıköz, "Bu sadece bizim sektörümüzün düşünmesiyle olmaz. Bu sizin işsizlik oranınızı, ekonominizi her şeyinizi düzeltir. Tesislerin alayı boş, bu yüzden çalışan yok. Otellere birileri gelse herkes çalışacak" dedi.
"YENİ JENERASYONU ÖNEMSİYORUZ"
Son dönemde eğitim olanakları artan aşçılık sektörünün geldiği noktadan söz eden TAFED Başkanı Zeki Açıköz, orta ve yükseköğretim düzeyinde aşçılık eğitimi veren bölümler ile okulların açılmasını olumlu bulduğunu kaydetti. Bu okullardan yetişecek yeni jenerasyon aşçıları mesleğin ve ülkenin geleceği açısından önemsediklerini aktaran Açıköz, federasyon olarak yeni jenerasyonun sıfırdan başlamak yerine belirli bir mesafeyi katederek sektöre girmesi yönünde çalışmalar yaptıklarını anlattı.