TÜRKİYE'nin en fazla hububat üretimi yapılan bölgelerinden Yozgat'ta, hububat başaklarının özsuyunu emerek verimin büyük oranda düşmesine neden olan süne haşeresiyle biyolojik mücadele kapsamında tarım alanlarının yakınındaki ağaçlıklı ve sulak alanlara faydalı böcek salımı yapıldı.
Yozgat Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce 13 ilçede 65 teknik personelle 366 köyde 2 milyon 565 bin dekarlık alanda arazi taraması yapılarak, toplam 93 bin dekar alanda biyolojik mücadele çalışmasına karar veriydi. Yozgat'ın Şefaatli İlçesi Paşaköy Bölgesi'ndeki faydalı böcek salımı çalışmalarını takip eden İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, sünenin hububata en fazla zarar veren haşere olduğunu söyledi. Sünenin buğdayların sapa kalkmasıyla birlikte vermeye başladığı zararı, sonrasında daneleri emmek suretiyle sürdürdüğüne dikkat çeken Özdemir, şöyle dedi:
"Buğdayların danelerindeki protein yapılarını bozarak kalitesini düşürmektedir. Emgi oranı yüzde 3,5 ve üzerine çıkarsa yemlik buğday olarak değerlendirilmektedir. Bu çiftçilerimiz açısından hem de ekonomimiz açısından ciddi kayıp anlamına gelmektedir."
Süne ile mücadele çalışmalarını planlı yaptıklarını ifade eden Özdemir, öncelikle çiftçilerin ve teknik elemanların eğitimden geçirildiğini, sonrasında da biyolojik mücadeleye başlanıldığını, buna rağmen istenilen sonuç alınamayan alanlarda ise kimyasal mücadeleye geçildiğini hatırlattı. Özdemir, biyolojik mücadelede bir canlının diğer bir canlı ile yok edildiğini, ayrıca bu yıl il genelinde 93 bin dekarda kimyasal mücadele yapıldığını anlatırken, şunları ekledi:
"Yozgat'ta daha önce gerçekleştirilen taramalarda sünelerin kışlaklarından toplanan ergin süneler Konya'da Parazitoite dönüştürülüp, tüpler içerisinde iade ediliyor. Bizler de bunları belirlenen alanlara salıyoruz. Yozgat il genelindeki hububat ekim alanlarına bugüne kadar toplam 850 bin adet, bu yıl ise 72 bin adet parazitoit salımı yapılmıştır."

HG(AY/İD) (FOTOĞRAFLI)