Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu asgari ücretle ilgili açıklamalarda bulunurken HDP'nin ihanete varan tavrını eleştirdi.

2016 genel bütçemiz buna ne kadar imkan veriyor. Hatta kıymetli başkanımız da çalışma meclisinde, TÜRKİŞ Başkanı da aynı şekilde bu konuda işverenin yaklaşımı olumlu buldu.

Bir destek yapılırsa çalışma konusunda ahenk 2016'da daha olumlu olacak. Tüm olumlu yaklaşımlar ne yapacağımız noktasına getirdi.

1300 TL NET MAAŞ

Sayın Başbakanımızla yapmış olduğumuz görüşmeler çerçevesinde bu konudaki yapılan değerlendirmelerde bu yükün yani 1000 TL'lik bugün 1005 TL asgari ücretin 1300 TL'ye net olarak çıkmasıyla brütteki farklılaşmadan gerek giydirilmiş maliyet farklılaşmadan yüzde 40'lık kısmın devletimiz tarafından karşılanması hususu dün akşam itibariyle TBMM'ye 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortasını içeren kanunun içinde geçici madde değişikliği ile önerildi.

Yaklaşık asgari ücret eğer yüzde 30'luk bir artış olmasaydı, 2016'da konuşacağımız rakam memur maaş zammı baz alınacaksa 1.100 TL'ye denk gelirdi.

Bunda herhangi bir desteğimiz söz konusu değildi. Bir yük paylaşımını konuştuk. 1.100 ila 1.300 arası artışta ne kadar alınır. 274 TL'ye denk gelmektedir. Biz bu 274 TL'nin 110 TL'sini her çalışan asgari ücretli için düzenliyoruz.

YÜZDE 40 DEVLET TEŞVİĞİ

5 milyon 300 bin asgari ücretli var. 1.005 lira alan 5.3 milyon kişi var. Yeni olacak asgari ücret arasında çalışan sayısı sigortalı sayısı 8 milyon küsür biz hacmi biraz daha genişleterek 8.5 milyon kişiye 1 Ocak 2016 itibariyle her bir asgari ücretliye kayıtdışılığı entgellemek, istihdam arttırmak, işverene destek açısından 110 liralık yani yüzde 40'lık desteği teşvik olarak koyuyoruz. Bu sadece 2016 yılı için geçerli.

YÜZDE 10 NASIL HESAPLANACAK

Asgari ücretlinin yüzde 10'luk kısımdan fazlasını çalıştırırlarsa bu sadece yüzde 10'luk kısım için geçerli olacaktır. 1'le 9 arasındaki işletmelerimiz için +1 artışı da bu konuda bir değerlendirme olarak teşvik olarak öneriyoruz. Aynı şey özel sektör maden işletmelerimiz için de geçerli. Kamu değil. 5510'a tabi değiller, bu ayrımı yapmak zorundayız. Bu yüzde 10 nasıl hesaplanacak diyebilirsiniz. 2015 yılındaki aylarla hesaplanacak.

Gece saat 01.00'de getirdik meclise. Gerek CHP, gerek MHP, gerek HDP temsilcileriyle bizim dışımızda makul karşıladı. 1647 olan brüt asgari ücretten geri adım söz konusu değil. İşçimizin bir kaybı yok. Bunun için küçük orta işyerlerinin desteklenmeleri söz konusu.

HDP CEHALETLER TOPLULUĞUDUR

Bunu makul karşıladılar. Destekleyebileceklerini ifade ettiler. CHP ve MHP kurulu sözlerini tuttu. Ancak HDP içerde söylediğinin dışarda tersini yaparak sorumsuzluğun altına imza attı. Fakat şu saatlerde TBMM'ye sunuyoruz demektir. Siyasetin karşı karşıya kaldığı durum üzücüdür. Aldığı oyun ne anlama geldiğini bilmeyen bir cehalet topluluğu zihninde tamamlayamamış insanlar her haliyle de yaşam anlayışını kendi bütün davranışlarına aksettirenler bütün memleketimizin beklenti içinde olduğu meselede sorumsuzluk içindedir. HDP Türkiye'nin huzurunu hendeğe atmak istedi. Asgari ücreti de hendeğe atmak istediler ama buna izin vermedik. Soylu: Asgari ücrette yüzde 40 teşvik vereceğiz