YOZGAT'ın Sorgun ilçesinde ev kadınları arıcılık, mantarcılık ve çinicilikten sonra bakır işlemeciliğine de el attı. Aldıkları 3 aylık eğitimden sonra bakır işlemecisi olana kadınlar, duygularını özgün bir şekilde işledikleri bakırlara yansıtıp, Yozgat'ın dört bir yanında sipariş almaya başladı.
Sorgun'da üç ay önce Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğü bünyesinde İŞKUR desteği ile açılan 'Bakır İşlemeciliği Kursu' ev hanımlarını usta birer bakır sanatçısı yaptı. Üç ay öncesinde evde sadece iğne oyası ve paspas örerek aile ekonomisine katıda bulunduğunu belirten 32 yaşındaki Zehra Karslı, "Daha önce ev hanımıydım, İŞKUR'un HEM bünyesinde bakır işlemeciliği kursu açtığını öğrendim. Sonra kayıt olup kursa başladım. Evde daha önceleri iğne oyası yaparken aile bütçesine yeteri kadar katkımız yoktu. Ancak buradaki bakır işlemeciliği kursu ile beraber hem ailemize, hem de kendimize birçok şeyler kattı. Üstelik Yozgat'ın dört bir yanında siparişte alıyoruz" dedi.
İSTEĞE BAĞLI BAKIR İŞLEMESİ YAPIYORUZ
33 yaşındaki Merdane Uyar ise bakırın kendilerine siyah hali ile geldiğini söyledi. Uyar, "Biz bunları tekli kalem ile işliyoruz. Daha sonra gümüşleme, ardından makine ile tekrar dolgu işlemlerini yapıyoruz. Sonra verniklerimizi yaptıktan sonra ortaya güzel bir işleme çıkıyor. Şu anda saat, fincan takımlarımız bulunuyor. İsteğe bağlı her türlü bakır üzerine işlemecilik yapabiliyoruz" dedi.
Kursiyerlerden 30 yaşındaki Songül Altan da, 3 ayda binin üzerinde bakır işlemesi yaptığını belirtti. Altan, "Bakır işlemeciliği kursu daha çok erkeklerin yapabileceği bir iş gibi gözükse de, biz kadınların da bu işi ne kadar güzel yapabileceğini gösterdik. İnşallah kursun sonunda da bu işe devam etmek istiyorum" dedi.
DOĞAÇLAMA BAKIR İŞLEMESİ
Erzincanlı olan bakır işleme usta öğreticisi 51 yaşındaki Ersin Hanözü, son zamanlarda usta-çırak ilişkisinin azaldığından bu sanatı yeniden insanlara tanıtmak istediklerini belirtti. Hanözü, Sorgunlu kadınların kursta işlediği bakırlar, Türkiye'nin diğer bakır işlemelerinden farklı olarak üretiliyor. Yani çelik ile bakır oymacılığıdır. Kabartma veya katma değildir. Belli bir kalıp veya motif kullanmazlar. Komple doğaçlama çalışırlar. Bizim bir özelliğimiz ise istenilen obje veya yazıyı, yöresel simgeleri bakır nakış edebiliyoruz. Bu konuda Sorgunlu kadınların yüzde 90'ı yetenekli çıktı. Şu anda ellerinde belediyemizin siparişleri var, onun üzerinde çalışıyoruz. Antep, Maraş, Urfa gibi illerde de bakır işlemeciliği var ancak biz belli kalıplara ve motiflere bağlı kalmıyoruz, doğaçlama yapıyorlar. O gün içlerinden ne geliyorsa, onu oyma olarak bakıra işliyorlar" dedi.

HY (AY/AK) (FOTOĞRAFLI)