ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Manisa’nın Soma İlçesi’nde termik santrallerin atık ısısını kullanarak 8 bin 100 konutun ısınmasını sağlayan Bölge Isıtma Sistemleri Isı Dağıtma Merkezi’nin açılışını yaptı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma’da bölge ısıtma sistemleri açılışı ve ilçenin ikinci termik santralinin temel atma törenine katıldı. İlk olarak Soma Belediyesi tarafından hayata geçirilen Bölge Isıtma Sistemleri Isı Dağıtma Merkezi’nin açılış törenine katılan Bakan Yıldız, merkezi gezerek bilgi aldı. Açılış törenine Bakan Yıldız’ın yanı sıra Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, AK Parti Manisa Milletvekili ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hüseyin Tanrıverdi, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Soma Belediye Başkanı AK Parti’li Hasan Ergene, Ege Linyitleri İşletme Müdürü Hakkı Duran, Soma elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. (SEAŞ) Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu ve protokol üyeleri katıldı.
Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, 14 milyon liralık yatırım sayesinde şehrin ucuz ve sağlıklı bir ısıtma sistemine kavuştuğunu açıkladı. Ergene, "Isı dağıtım merkezi termik santrallerin atık ısılarının değerlendirilerek şehirlerin ısınmasını hedefleyen bir projedir. Termik santralden alınan atık ısılarla Soma’da bulunan 8 bin 100 konutu ısıtmak için yatırımlara başladık. Birinci yılda 2 bin konutu ikinci yılın sonunda da 8 bin 100 konutu bu sistemle ısıtmayı hedefliyoruz. Bu sistem sayesinde hava kirliliğininin önüne geçilerek seracılık gelişecek. Isı enerjisinin saat bedeli 2 kuruş olarak belirlendi. Termik santral Soma’nın ekmek teknesidir. Biz termik santrali seviyoruz. Artık hanelerimizi de ısıtacak. 60 yıldır Soma’da termik santralle elektrik üretiliyor. Ama hiç kimse atık ısı ile konutları ısıtmayı düşünmemişti. Biz bunu başardık" dedi.
Projeye destek veren TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Bahadır Tunaboylu, teknolojiyi geliştirmek ve yararlanmada tüm kurumlara desteğe hazır olduklarını belirterek, açılışı yapılan ısıtma sistemleri merkezinin kendileri için araştırma üssü haline geldiğini söyledi. TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Manisa Milletvekili Recai Berber de Soma’nın Batı Anadolu’nun enerji merkezi haline geldiğini belirterek buhar ısıtma sistemi projesinin örnek olduğunu dile getirdi. Berber, Soma Organize Sanayi Bölgesi’nin tüzel kişiliğinin kurulduğunu söyleyerek kamulaştırma ve yatırımlara başlanacağını dile getirdi.
'12 YILDIR BELEDİYELERDE AYRIMCILIK YAPMADIK'
Açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’de enerji verimliliği ve tasarrufuna büyük önem verdiklerini belirtti. Bakan Yıldız, "Manisa tükettiğinden daha fazla üreten bir şehir. Çevreye baktığınızda rüzgar güllerini, enerji santrallerini görüyorsunuz. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını üretiyoruz" dedi. Bakan Yıldız, atık ısı ile ısınma sisteminin doğalgaz kullanımından daha temiz ve daha ucuz bir yöntem olduğunu belirterek, "12 yıldır belediyelerde ayrımcılık yapmadık. Yüzde 50 oy aldık. Hizmeti yüzde yüze götürdük. Herkesin yaklaşan seçim ortamında tercihleri farklı olabilir. Bizden alacağı hizmet aynı olacak" diye konuştu.
Termik santral sayesinde elde edilen ısının vatandaşa dönmesinin önemine dikkat çeken Bakan Yıldız, Türkiye genelindeki 14 termik santralin bulunduğu illerde de bu sistemin devreye girmesi için çalışma yapacaklarını açıkladı. Konuşmaların ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve protokol üyelerinin katılımı ile Soma Bölge Isıtma Sistemleri Merkezi’nin açılış kurdelesi kesildi.
ERBİL İLE BAĞDAT ARASINDA UZLAŞI BEKLENİYOR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bölge Isıtma Sistemleri Merkezi’nin açılışından sonra basın mensuplarına Kuzey Irak Kürt Yönetimi ve Bağdat Yönetimi’nin anlaşmazlığı nedeniyle Yumurtalık boru hattında depolanan ham petrollerle ilgili açıklamalarda bulundu. Erbil'le Bağdat yönetiminin uzlaşmasından yana olduklarını kaydeden Yıldız, "Aralarında kurulan komite fikir birliğine varmış değil. Ancak bir yandan 1.5 milyon varile ulaşan petrolü biz Yumurtalık'taki depolarda muhafaza ediyoruz. Bu Irak'ın kendi petrolüdür. Ancak bu 2.5 milyon varile geldiği zaman artık bardak taşacak. O yüzden o zamana kadar bir uzlaşı noktasının bulunmasını temenni ediyoruz. Petrol, Bağdat'ın kuzeyi güneyi demeksizin Irak'ın tamamının. O yüzden miktarının belirlenmesi bunların paralandırılması ve bankalarımızdaki hesaplarında bunların bloke edilmesiyle alakalı bütün şeffaf muhasebe anlayışımızla devam edecek. Ama bu süreç gittikçe 2.5 milyon varile yaklaştığımızı gösteriyor. Ondan sonra dünya piyasalarına Irak bunu sevk etmek isteyecek" diye konuştu.
Kerkük Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'nda boş kapasite bulunduğunu kaydeden Bakan Yıldız, Türkiye’nin Irak'a ait her türlü petrolün geçmesi için hazır olduğunu ifade etti. Petrolün ne zaman sevk edileceği sorusu üzerine Bakan Yıldız, "Bu Irak'ın sevk etmesine bağlı. Irak'ın ürettiği kadar iletiriz, ilettiğimiz kadar da sevk ederiz, zincir böyle" dedi.
Katkılı petrol ürünlerinde yaşanan düşüşle ilgili değerlendirmeler yapan Yıldız, kendilerinin hiçbir müdahalesi bulunmadığını hatırlatarak, döviz ve petrol fiyatlarının temel belirleyici olduğunu vurguladı.

İK,NU(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)