BAKAN YILDIZ TERMİK SANTRALİN TEMELİNİ ATTI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Soma’da Bölge Isıtma Sistemleri Merkezi’ni açtıktan sonra, Yırca Köyü yakınındaki 1.6 milyar dolar tutarındaki Kolin Termik Santrali’nin temel atma törenine katıldı. Törene, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, AK Parti Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hüseyin Tanrıverdi, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ve protokol üyeleri katıldı. Temel atma töreninde konuşan Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aktaş, "510 megavatlık santral 3 buçuk milyar kw saatlik bir üretim gerçekleştirecek. Bu yatırımla hem Soma hem de ülke ekonomisi kalkınacak" dedi. Kolin firması Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu da yerli kömüre dayalı özel sektörün yaptığı bu büyüklükteki ilk termik santrali kurduklarını belirterek, 2017 yılının ocak ayında hizmete açılmasını hedeflediklerini açıkladı. Koloğlu, "Yerli kömürlerin kalorileri düşüktür. Ama biz bu ülkenin geleceğine güvenerek böyle bir yatırım yaptık. Allah istikrarı bozmasın. Hepimiz istikrarın devam etmesi için elimizden geleni yapmalıyız" diye konuştu.
DOĞALGAZ İTHALATI AZALACAK
Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, termik santrallerin önemine dikkat çekerek Türkiye’nin ithalata olan bağımlılığını azaltarak yerli kaynakların harekete geçeceğini söyledi. Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 3.5 - 4’ünü Soma’nın karşıladığını açıklayan Bakan Yıldız, yeni santralin doğalgaz ithalatını azaltacağını vurguladı. Türkiye’nin kömürden elektrik üretmemesinin büyük bir eksiklik olduğuna dikkat çeken Bakan Yıldız, "Bizde hiç böyle bir algı yok. ABD’de üretilen elektriğin kömür oranı yüzde 45’ler civarında. Tüm ülkelere baktığımızda 2035 yılında dünya enerji ihtiyacının yüzde 30’unu kömürden karşılayacak. Şimdi herkes kömürden elektrik üretecek, Türkiye’ye gelince kömür kirli olsun. Mahallenin delisi biz miyiz? Başkaları kömürden elektrik üretecek Türkiye elektrik üretmeyecek" diye konuştu.
17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna vurgu yapan Bakan Yıldız, şöyle konuştu:
"17 Aralık’tan sonra oynanan oyunların önemli bir kısmı enerji sektöründe oynanıyor ama biz bu oyunlara düşmüyoruz. 2023 yılında tüm yerli kömür kaynaklarımızı kullanmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin siyasi istikrarını bozmaya çalışanlara rağmen Türkiye’de yatırım yapmak o yapıya meydan okumaktır. Türkiye’nin istikrarının sürdürebilir olduğuna duyulan güvendir. Türkiye’nin son 12 yılda varlıkları 3 katına çıktı. Biz gömü mü bulduk, define mi bulduk? Hayır biz Türkiye’nin insan kaynaklarını bulduk, Recep Tayyip Erdoğan’ı bulduk. Bakın buradaki her türlü açılan işletme ekmek kapısıdır. Birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyenlere ekmek yok arkadaşlar. Hamdolsun bizler ekmeğimizi Türkiye’nin istikrarının isteyen kardeşlerimizle birlikte paylaşacağız."
DAVALAR YATIRIMLARI ERTELİYOR
Türkiye’de 12 yıl önce 91 milyon adet zeytin ağacı olduğunu kaydeden bakan Yıldız, zeytin ağaçlarının sayısını 161 milyona çıkardıklarını ifade etti. Bakan Yıldız, "Biz yerli kaynaklarımızdan enerji üretiyoruz, tarım sahalarını bozmuyoruz. Bozduğumuzdan daha fazlasını, en az 5 katını ekeceğiz. Ben başsavcıya, yargıya, yürütmeye sesleniyorum. Bir yatırım, açılan bir dava nedeniyle bir buçuk yıl bekliyor. Yazık günah değil mi? Bununla ilgili yönetmeliği yasayı yapabilecek güçteyiz. Ülkemizin gelişmesi adına her birimize düşen görevler var. Yargı mensuplarımıza bunları rahatlıkla anlatabiliriz. Her birimizin bu manada daha dikkatli davranacağına inanıyorum" dedi.
Soma köylülerine teşekkür eden Bakan Yıldız, yatırım yapılacağı zaman İstanbul’dan İzmir’den çevrecilerin geldiğini ve tencere tava çaldıklarını öne sürerek, "Bizlerin yatırımını engellemeye çalışıyorlar. Ama Soma bize kucak açtı. Bizim derdimiz, Türkiye’nin siyasi istikrarını sürdürebilir hale getirmek. Allah aşkına size soruyorum. Bütün bu ekip 16 Aralık’a kadar iyi niyetliydi de 17 Aralık’tan sonra mı kötü niyetli oldular? Böyle bir şey düşünülebilir mi?" dedi.
30 Mart’taki seçimlerin önemine dikkat çeken Bakan Yıldız, Türkiye’nin siyasi istikrarının sağlanması gerektiğini söyledi.
Konuşmasının sonunda kömür aleyhine hep konuşulduğunu kaydeden Bakan Yıldız, yeşile zarar vermeden yerli kaynakları en iyi şekilde kullanacak bir termik santral yapıldığını dile getirdi. Bakan Yıldız, protokol üyeleri ile birlikte termik santralin temelini attı.
İlker KILIÇASLAN - Nermin UÇTU - Şevket YILMAZ/MANİSA, ()

İÖ(SS) (FOTOĞRAFLI)