Gülseli KENARLI / İstanbul, 16 Mayıs () - Savcılar, Soma'da 300 dolayında madencinin yaşamını yitirdiği faciaya ilişkin soruşturmalarını sürdürürken, hukuksal sorumluluk muhatabı, ruhsat sahipliği ve sözleşmenin niteliğine göre belirlenecek.

Soma'da facianın yaşandığı kömür madeninin ruhsat sahibi Tükiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) ve işletmeci kuruluş Soma Kömür İşletmeleri'nin sorumluluk alanları yürütülmekte olan soruşturmanın sonucunda belirlenecek.

Konuyla ilgili 'nın sorularını yanıtlayan Türkiye Maden Mühendisleri Odası (TMMOB) Başkanı Başkanı Ayhan Yüksel, madenlerde devir işleminin belli kurallar dahilinde yapıldığını belirterek, "Burada madenler Başbakanlık izniyle devrediliyor. Ruhsat devri yapılmadığı durumlarda, ruhsat sahibi ve işveren arasına özel bir hukukla anlaşma yapılıyor. Bu uygulamaya alt işveren deniliyor. Soma Kömür İşletmeleri'nde bu durum geçerli. Soma Kömür İşletmeleri burada taşeron konumunda çalışıyor, TKİ adına işletme yapıyor ve sözleşmede nasıl anlaşıldıysa çıkarılan kömür oranında TKİ'ye ödeme yapıyor" dedi.

"YETKİ ALANLARI DOĞRULTUSUNDA KİMİN SORUMLU OLDUĞU BELİRLENECEK"

Soma'da yaşanan felakette sorumlu tarafın belirlenmesi konusunda da değerlendirmeler yapan Yüksel, "Soma'da ki olayın adli boyutunda öncelikle olayın nendenleri belli olacak. İncelemeden yetki alanları doğrultusunda kimin sorumlu olduğu belirlenecek. Bundan sonra olayın sorumlusunun kim olduğu tespit edilecek. Maden ruhsatları devredilemez diye bir durum söz konusu değil. Sizin maden ruhsatınız var çalışıyorusunuz, bunu belli bir para karşılığında devredebiliyorsunuz" diye konuştu.

SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Soma'daki maden faciasının soruşturması ile ilgili olarak 28 savcıyı Kırkağaç Cumhuriyet Başsavcılığı'nda görevlendirdi. Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasını soruşturmakla görevlendirilen Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, faciayla ilgili soruşturmanın ve ifadelerin alınmaya başlandığını açıkladı. Başsavcı Şahiner olayı tek savcının değil ilçedeki tüm Cumhuriyet Savcıları'nın birlikte soruşturduğunu duyurdu.

(OSS)