İSTANBUL, 14 Mayıs () - MANİSA Soma'da bulunan Soma madenin işletmeciliğini yapan Soma Holding'e bağlı Soma Maden İşletmeleri, dün akşam saatlerinde madende yaşanan felaketin ardından internet sitesini kapatmıştı. Sitede yer alan bilgilere göre, Soma Kömür'ün ürettiği kömür Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından satın alınıyor.

Şirket bugün öğle saatlerinde internet sitesini tekrar açtı. Şirketin internet sitesinde Soma madeni ile ilgili bazı teknik verilere de yer veriliyor. Buna göre, şirket 1984 yılında Soma Geventepe bölgesinde rödovans (kömür payı) karşılığı I.R 1841 ruhsat numaralı sahanın devir alınmasıyla yer altı kömür madenciliğine başladı.

Soma Kömür İşletmeleri, sahadaki kömür üretimini yıllar itibari ile geliştirerek 2005 yılına kadar sürdürdü. Eylül 2005 tarihinde, Türkiye Kömür İşletmeleri ("TKİ") Genel Müdürlüğü ile yapılan sözleşme kapsamında, İ.R. 1841 ruhsatlı saha ve TKİ'nin uhdesindeki 2406 ruhsatlı sahanın bir bölümünün ruhsatları birleştirilerek TKİ'ye devredildi ve yaklaşık 18 milyon ton kömür rezervinin rödovans karşılığında işletilmesi işini Soma Kömür İşletmeleri üstlendi.

ÜRETİLEN KÖMÜRÜ TKİ SATIN ALIYOR
Sözleşme kapsamında, Soma Maden İşletmeleri tarafından yapılan büyük yeraltı hazırlıkları ve makine ekipman yatırımları ile 6 ay gibi kısa sürede kömür üretimi 2.5 kat artarak, aylık ortalama 150 bin ton, daha sonraki dönemde ise 250 bin ton seviyelerine çıktı. Sahadan üretilen tüvenan kömürler firmaya ait günde 10 bin ton kapasiteli zenginleştirme (lavvuar) tesisinde işlemden geçiriliyor. Yüksek kalorili toz kömürlerin bir kısmı ise halkın kullanımına yönelik olarak aylık 10 bin ton kapasiteli kurutma ve biriket tesisinde işlemden geçirilerek, biriket kömür haline getiriliyor.

Elde edilen ürünlerin tümü, sözleşmede öngörülen rüçhan hakkı kapsamında TKİ tarafından satın alınıyor. TKİ bu ürünleri Soma Termik Santrali ile sanayi ve ısınma amaçlı olarak piyasaya satıyor.

YER ALTINDA 5 BİN ÇALIŞAN
Soma Kömür İşletmeleri, 2009 yılı Eylül ayında Soma Eynez bölgesinde 15 milyon ton kömür rezervinin üretilmesi kontratını Ciner Grubu'ndan devir alarak yıllık 2.5 milyon ton üretim kapasiteli yeni bir maden sahası işletimine başladı. Soma Kömür İşletmeleri, hali hazırda şirketin, 5 bini yeraltı olmak üzere 5 bin 550 kişilik bir kadrosu var. Kadronun içerisinde 130 civarında mühendisten oluşan teknik ekip iş güvenliğini temin ve verimliliği artırmak için görev yapıyor.

BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI
Şirket sitenin ana sayfasına yaşana felaket nedeniyle bir basın açıklaması konuldu. Basın açıklamasında, trafo patlaması sonucunda göçük oluştuğu, kurtarma çalışmalarının devam ettiği belirtilerek, "Vefat eden çalışanlarımıza Allah'tan rahmet, milletimize ve ailelerine başsağlığı ve sabır diliyoruz" denildi. 

 (OSS)