–TÜRKİYE Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, şoför esnafının en büyük sorunun, korsan taşımacılık olduğunu ve bunun için de para kazanamadıklarını söyledi.
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Apaydın, Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’ndeki Şoförler ve Otomobilciler Odası’nı ziyaret etti. Ziyarette oda başkanı Abdullah Baş ve yönetim kurulu tarafından karşılanan Apaydın, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Apaydın, Türkiye’de şoför esnafının en büyük sorunun korsan taşımacılık olduğunu ve önlenmesi için kanunun meclise gitmesine rağmen henüz yasalaşmadığını söyledi.
Başkan Fevzi Apaydın, Türkiye’de her şeyin korsanı olduğu gibi taksiciliğin, minibüsçülüğün, servis araçlarının da korsanı olduğunu anlatarak, "Ticari taksilerde korsan biraz daha fazla bunu önlemek için biliyorsunuz ki 2012 yılında bir kanun çıkarıldı. Ancak kanunda biraz eksiklikler vardı. Bu eksiklikleri gidermek için İçişleri Bakanlığı'na tekrar müracaat ettik. Bu düzeltmeler yapılacak ama bir türlü meclis gündeminin yoğun olmasından dolayı çözüm olmadı. Kanun meclise sevk edilmesine rağmen daha çıkmadı. Şöyle ki, bir ticari araçla ilgili belgeler her yıl belediyen  yenilenip vize yaptırıyor. Bu vize olayı geçtiği zaman bazı emniyet mensupları ve görevliler bunu korsan addediyor. Oysaki o araç belgesini yenilemediğinden veya yenileyemediğinden sıkıntı çektiğinde onu korsanla tabi tutup ek ikinci madden en az iki ay trafikten men edip büyük para cezaları kesiyorlar. Bunları da o yasanın içinde düzelteceğiz. Ama gündem yoğun olmasına rağmen kanunlaştıramadık. Yavaş yavaş onun da düzeleceğine inanıyorum. Belki ileride cezalar ve müeyyideler ağır olduğu için korsan diye bir şey kalmayacaktır” diye konuştu.
“ŞOFÖR, PARA KAZANAMIYOR”
Şoförlerin para kazanamadığını dile getiren Apaydın, şunları söyledi:
“Bu işin ticaretini yapan ticari vasıtalar taksi, minibüs, servis aracı, kamyon, otobüs para kazanamıyor. Hizmetin en iyisini vermemize rağmen para kazanamıyoruz. Kazanmamızın nedenlerinden bir tanesi korsan taşımacılık, ikincisi ise yurt dışından, depolarından fazla mazot getirerek çalışan C2 yetki belgeli kamyon ve otobüsler. Bunlar çok ucuza yük taşıdıkları için biz ticareti layıkıyla yapamıyoruz. Bir de ziraat aleti dediğimiz traktörler şehir içerisinde nakliyecilik yapıyor. Bunlar aslında ziraat aletidir ayrıca bir vergi mükellefiyetleri yoktur. Ancak pancar tarımında dahil çifte robotlar takarak kamyoncunun ekmeğini elinden almaktadırlar. Bunlar bizler için büyük bir sıkıntıdır” diye konuştu.
“K BELGESİNİ ODALAR VERECEK”
Daha önce Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın K belgelerini dağıtması için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne yetki verdiğini belirten Apaydın, “Dün çıkan Torba yasada ise şimdi bu belgeleri şoför esnafına biz, bizim odalarımız verecek. Tüccar veya tacir olan esnafa ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile onların kendi ticaret odaları verecektir. Tabi bunlar TESK himayesinde verilecek bilahere bizler eğitime alınıp verilme şekillerini öğrendikten sonra kendi esnafımıza K belgesi vermeye devam edeceğiz” dedi.
Fevzi Apaydın daha sonra diğer ilçe oda başkanlarını ziyaret etmek üzere Çorlu’dan ayrıldı.

MY(LK/AK)(FOTOĞRAFLI)