Orta Afrika ülkesi Güney Sudan’dan Türk firmalara açık davet geldi. Güney Sudan Hayvancılık ve Balıkçılık Bakanı’nın mayıs ayında Türk büyükelçi ile bir görüşme yaptığı ve Türk yatırımcılara yönelik önemli mesajlar verdiği öğrenildi. Yapılan görüşmenin detayları Türk iş adamlarına iletildi. Güney Sudanlı Bakanın nisan ayında Türk iş adamlarıyla Antalya’da bir forumda görüştüğü ve bu firmalarla ilişkilerini geliştirmek istediklerini söylediği belirtildi. Güney Sudanlı Bakan Duku’nun, Güney Sudan’da iş yapmak isteyen Türk firmalarını beklediklerini, firmaların ülkeye gelememesi durumunda kendisinin Ankara veya İstanbul’a gelerek Güney Sudan’daki yatırım alanları hakkında bilgi verebileceklerine değindiği öğrenildi.

HER TÜRLÜ TEŞVİKİ VERMEYE HAZIR
Güney Sudanlı bakanın öncelikleri olan entegre balıkçılık, kümes hayvancılığı, kombine et ve meyve konserveciliği gibi alanlarda Türk firmalarına her türlü teşvik ve güvence vermeye hazır olduğunun bildirildiği aktarıldı. Ülkeye ilgi duyan Türk firmalarının iş birliği ve proje geliştirilmesine ilişkin görüş ve önerilerinin TİM vasıtasıyla toplandığı belirtiliyor.

2011 yılında bağımsız oldular

Güney Sudan 2011’de Sudan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmişti. Başkenti Juba olan ülkenin 10 milyonun üzerinde nüfusu bulunuyor. Ülke nüfusunun büyük bir bölümü tarım alanında istihdam ediliyor. Güney Sudan’da kişi başına düşen millî gelir ise 960 dolar.