TÜRKİYE Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdür Vekili Besim Şişman, 2023 hedefi koymuş Türkiye Cumhuriyeti'ne güç bir TPAO'nun yakışacağını belirterek, "Ülkemizden 2023 hedefleri doğrultusunda dünya markası 10 şirket çıkaracağız diyoruz" diye konuştu.
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere kente gelen Besim Şişman, TPAO Adıyaman Bölge Müdürlüğü Konferans Salonunda işçiler ile bir araya geldi. TPAO olarak yurt içinde, yurt dışında ve denizlerde çalışmalarının hızla devam ettiğini söyleyen Şişman, son 1 yıldır yeni bir yapılanma içerisine girdiklerini söyledi.
Diğer ülkelerle kıyaslama yapıldığında 50 kat daha büyük bir şirket olmaları gerektiğini belirten TPAO Genel Müdür Vekili Besim Şişman, "TPAO'yu diğer ülkelerin aynı pozisyondaki şirketleriyle karşılaştırdığımız zaman biz doğal gaz ve petrol ülkesi değiliz. İtalya'da, İspanya'da, Fransa'da öyle değil ama onların dünya çapında şirketleri var. Kıyasladığımız zaman oradaki şirketlerin hasılatlarının o ülkelerin gayrı safi hasılalarındaki oranlarının ortalama yüzde 7 olduğunu görüyoruz. Oysa ki; Türkiye'nin gayrı safi hasılasının yüzde 7'si yaklaşık 56 milyon dolar yapar. TPAO'nun geçen yılki cirosu 2.5 milyon dolar. Yani biz kıyaslama yaparsak şuankinin 50 katı daha büyük bir şirket olmalıyız" dedi.
TPAO'un yurt içindeki yatırımların 2002 yılında 90 milyon dolar olduğunu şu anda ise 1 milyar dolara seviyelerine çıktığını belirten Besim Şişman, gelecek yıl 700 milyon doları yurt içinde, 1 milyar 700 bin doları ise yurt dışında olmak üzere toplam 2 milyar 400 bin dolar yatırım programları olduğunu ifade etti. Şişman, şunları kaydetti:
"Bu problemleri kapatmak için kendimize bir takım hedefler koyduk. Bu hedefler kapsamında TPAO'nun satın alarak büyüyebileceğini düşündük. Saha satın alarak. şirket satın alarak bu bir politikadır. İşte 60 yıllık TPAO tarihinde geçen yıl Rusya'da bir Macar şirketiyle ortak olduk. Bu 176 milyon dolarlık bir satın alımdı. TPAO tarihinde bir ilkti bu, inşallah son da olmayacak ve bunlara yenilerini ekleyeceğiz. Satın almalarla büyüme bizim yeni hedeflerimizin bir tanesidir. Bunun üzerine çok yoğun çabalar sarf ediyoruz."
'DÜN MARKASI 10 ŞİRKET ÇIKARACAĞIZ'
"2023 hedefleri koymuş Türkiye Cumhuriyeti'ne güçlü bir TPAO yakışır" diyen Besim Şişman, "Ülkemizden 2023 hedefleri doğrultusunda dünya markası 10 şirket çıkaracağız diyoruz. Bunlardan bir tanesi Türk Hava Yolları oldu. Biz bundan çok mutluyuz. İkincisi de TPAO olmalı ve bu potansiyel TPAO'da var. Dolayısıyla bu vizyona, misyona yakışır bir yürüyüş sergilememiz lazım. Türkiye'yi 2023 hedeflerine taşıyacak ekibin içerisinde yer almak istiyoruz" diye konuştu.

MA(HK/SS) (FOTOĞRAFLI)