Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen Insight Turkey 5.Yıllık Konferansı'na katıldı.Şimşek, programda İranlı bir gazetecinin Kürtlerin Ortadoğu'daki geleceğini sorması üzerine Kürtçe konuştu.

TÜRKİYE'NİN KÜRDÜYÜM

Gazeteciye önce Kürtçe bilip bilmediğini soran Bakan Şimşek, daha sonra kendisinin de Türkiye'nin Kürdü olduğunu söyledi. Mehmet Şimşek'in bu sözleri gülüşmelerle son buldu.

8 YILDA 7 MİLYON İSTİHDAM

Şimşek, bu reformların tamamlanmasının takipçisi olacaklarının altını çizerek, bu doğrultuda ilk kez bir başbakan yardımcısının reformları izlemekten sorumlu kılındığını, ayrıca Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun reformların uygulanmasının takipçisi olacağını söyledi.

Gelecek 3-6 ay arasında bu reformların parlamentoya gönderileceğini bildiren Şimşek, şeffaflığı zenginleştirme, yolsuzlukla mücadele, kamu alımları, iş istihdamı oluşturma gibi birçok noktada yapılacak reformlara ilişkin bilgiler verdi.

İstihdam konusunda AB ülkelerinde 2007 yılından beri 2 milyon kişinin işini kaybettiğine vurgu yapan Şimşek, aynı dönemde Türkiye'nin ise 7 milyon iş yarattığına dikkati çekti. Şimşek, bu rakamlara rağmen istihdam sağlamak için çabalamaktan yılmayacaklarını kaydetti.

Şimşek, istihdamdaki iyileşmelere rağmen, kayıt dışı istihdam ve kadınların iş gücüne katılım oranının hala sorunlar arasında yer aldığı ifade ederek, yüzde 35'e düşmesine rağmen hala yüksek seyreden kayıt dışı istihdamı kontrol altına almaya çalışacaklarını aktardı.
Şimşek'ten İranlı gazeteciye Kürtçe cevap