MERSİN'in Silifke İlçesi'nde örtü altında üretimi yapılan ve kilosu 1.25'den satılan domates, üreticisinin yüzünü güldürdü.
Silifke Ziraat Odası Meclis Başkanı Durhasan Akarca, ilçe genelinde serada üretimi yapılan domates hasadının devam ettiğini, yeni fidelerin de aynı seralarda ekiminin başladığını açıkladı. İlçede 4 bin dönümü sera olmak üzere toplam 14 bin 500 dönümlük arazide domates üretimi yapıldığını ve her yıl 175 bin ton domates hasat edildiğini vurgulayan Akarca, bu üretimden 58 bin tonunun başta Rusya olmak üzere Romanya, Macaristan, İran, Irak, Bulgaristan'a ihraç edileceğini söyledi. Silifke'nin çileğiyle ünlü olmasına rağmen, domates üretiminde iddialı konuma yükseldiğini anlatan Akarca, "Her yıl üretimin üçte birinden fazlasını ihraç ederek, gerek ülke ekonomisine gerekse ilçe ekonomisine 30 milyon TL'lik döviz girdisi sağlıyoruz" diye konuştu.
Ziraat Odası, İlçe Tarım Müdürlüğü ile ihracatçı firmaların yörede eğitim çalışmaları yaptığını da bildiren Akarca, "Üreticinin ihracata uygun üretim yapması sağlanıyor. Kalitenin artmasında, yapılan toplantıların büyük faydası oldu. Artık çiftçiler gelişi güzel ekim yapıyorlar. İşi bilinçli olarak yapıyorlar. Yani babadan kalma yöntemleri terk edip, bilimsel verileri dikkate alıyorlar. Bu da hepimizi çok mutlu ediyor" diye konuştu.
Hasadın yapıldığı ilk günlerde kilosu 40 kuruş olan domatesin kilo fiyatının 1.25 liraya çıktığını belirten üreticilerden Ahmet Şimşek, şöyle dedi:
"Domates üreticiliği, göründüğü kadar kolay bir iş değil. Kendi çocuklarımızı büyütür gibi domatesleri de sıcaktan ve soğuktan korumanın yollarını arıyor, bunun için gayretli mücadeleler veriyoruz. Bir taraftan ilaç borçları, diğer taraftan zirai mücadeleler hepsi maliyet gerektiren işlemler. Domates fiyatları ne kadar yüksek olursa, üretim ve kalitede o kadar artar. Üretici borçlarını öder ve daha rahat koşullarda üretim gerçekleştirir. Ama domates üreticisi borçlarını ödeyemez ve borç batağına düşerse üretim durur, ihracat durur. Allaha şükür fiyatlar şu durumda gayet iyi, satışlarımızda yerindedir."