SGK, prim affıyla ilgili karmaşaya son noktayı koydu. Bağ-Kur affı, 2 yıldan fazla prim borcu olanları kapsıyor. Bu kişilerin borç ve hizmeti siliniyor. Borcunu taksitlendirmek isteyene 3 aylık süre verilecek
GÖZLER TORBA YASA'DA

Milyonlarca kişinin gözü yeni Torba Yasa'ya çevrildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ocakta Meclis'e sunulması beklenen yasada yer alan 'prim affı' karmaşasına son noktayı koydu. Kurum yetkilileri, 6111 sayılı düzenleme ile prim borcunu yapılandıranlara yönelik bir affın söz konusu olmadığını belirterek, taksitlerini aksatmamaları uyarısında bulundu.

TAKSİT YA DA PEŞİN

Sabah'ın haberine göre, Bağ-Kur affı, 24 aydan fazla prim borcu olanları kapsayacak. Diğer bir ifadeyle 2 yıldan az olanlar bu kapsama girmeyecek. Bundan yararlanmayanın hem borcu hem hizmeti silinecek. Prim borcu olanlara 3 aylık süre verilecek. Taksitle ya da peşin ödeme imkânı tanınacak. Başvuru yapılmazsa otomatik olarak 24 aydan sonrakiler silinecek. Sigortaları da durdurulacak. Bu düzenleme ile esnaf icradan kurtulacak, SGK'nın da iş yükü hafifleyecek.

BAĞ-KUR HESABI

İleriki yıllarda Bağ-Kur hizmet hesabını canlandırma imkânı olacak. Örneğin, 2016 yılında hizmet ihyası yaparak o günkü koşullara göre primleri yatırabilecek. İşveren prim borcu olan işverenlere yönelik bir düzenlemenin ise henüz gündemde olmadığı belirtiliyor.

GELİR TESTİ İÇİN İKİ AYLIK SÜRE

18 yaşını dolduran, çalışmayan ve öğrenci olmayanların sağlık hizmetinden yararlanması için ödenmesi gereken Genel Sağlık Sigortası prim borcuna af geliyor. Tebligat aldığı halde gelir testine girmeyenlere 2 aylık süre verilecek. Buna göre, ödemesi gereken tutar belirlenecek. Borcu olanın faiz borcu silinecek ve bir yıl taksitlendirilecek.